Vergeten straatkinderen in Georgië krijgen een liefdevol thuis

Projectnummer: 42000

Je zou maar een jaar of vijf jaar zijn en elke dag de straat op gestuurd worden om geld te bedelen. Dat is het dagelijkse leven van Thatia*, een klein meisje uit Georgië.

Voor veel families in Georgië is het leven zwaar – er is weinig werk en het is moeilijk om iedere dag de eindjes aan elkaar te knopen. Maar voor veel etnische minderheden, zoals de Koerdische familie van Thatia, is het nog veel zwaarder. Wie geen officiële papieren heeft, mág niet werken en krijgt geen uitkering. Veel van deze families zitten gevangen in een spiraal van armoede, alcoholverslaving en huiselijk geweld.

Thatia vlucht daarom de straat op. Naar school mag ze niet, omdat ze geen papieren heeft. Thuis wordt ze geslagen en uitgescholden. Haar maag is leeg – iedere dag weer. Overdag bedelt ze op straat, gedwongen door haar ouders die verwachten dat hun kind ‘s avonds met geld thuiskomt. Maar de opbrengst is meestal schraal. Straatkinderen zijn de outcast van de maatschappij en het straatleven is hard. En dan word je bij thuiskomst weer geslagen…

Naar binnen – de warmte in!

Zo worden de straatkinderen van Tbilisi door iedereen vergeten. De Evangelische Baptisten Kerk van Georgië, waarmee we samenwerken, kijkt wél naar hen om. In hun centrum zijn deze straatkinderen hartelijk welkom. Ze kunnen hier langskomen voor een warme maaltijd. Ook leren de kinderen lezen en schrijven – dat is waardevol, omdat zij nog nooit naar school zijn geweest.

Maar het centrum is vooral bedoeld als liefdevol thuis voor de kinderen. Er is ruimte voor spelletjes, sport, knutselen en tekenles. De kinderen kunnen douchen en hun kleren laten wassen. Ook leren ze praktische vaardigheden die ze op straat en thuis niet meekrijgen, zoals handen wassen en tanden poetsen.

Ook werkt de baptistenkerk met de ouders van de kinderen, wordt er therapie gegeven door een psycholoog en wordt er aandacht besteed aan het opkomen voor de rechten van de straatkinderen.

* Naam en foto komen niet overeen.

Steun vergeten straatkinderen uit Georgië.
Geef Thatia een warm en liefdevol thuis!