Hulp voor mensen naar wie niemand omkijkt

Projectnummer: 02000

Een naaimachine, wat is Sitara uit Oezbekistan dáár blij mee. Ze kan nu kleding voor haar en haar gezin naaien en kleding aan anderen verkopen, zodat ze inkomsten hebben.
Het zogenaamde naaimachineproject voor dove vrouwen in Oezbekistan is, volgens broeder T. van onze partnerorganisatie, een van de meest succesvolle projecten.

In Oezbekistan is het slecht gesteld met de zorg in de instituten en met de rechten van gehandicapten en minderheden. Mensen verblijven in tehuizen in zeer slechte omstandigheden en er is weinig hulp in de vorm van medicijnen. De overheid belemmert eerder maatschappelijke initiatieven dan dat zij deze bevordert.
Onze partnerorganisatie in Oezbekistan zet zich daarom in voor deze mensen naar wie nauwelijks iemand omkijkt. De hulp die ze geven is zeer divers en afgestemd op de noden en behoeften.

Van voedselpakket tot hippotherapie

De allerarmste gezinnen, zoals leprapatiënten, krijgen een voedselpakket. “Alleen al het feit dat er mensen zijn die naar hen omkijken, maakt hen zeer gelukkig”, aldus broeder T. “Datzelfde geldt voor mensen met een beperking die hun dagen slijten in staatstehuizen.”

Kinderen met een handicap kunnen hippotherapie krijgen. Broeder T. “Voor deze kinderen is het aanraken en wandelen met de paarden een geweldig en emotioneel moment. Paarden accepteren hen zoals ze zijn.” In de staatstehuizen zitten tal van kinderen die altijd uitzien naar mensen die wat voor hen meebrengen. “Of het nu snoep, speelgoed, een tandenborstel, schoenen, kleding of schoolspullen zijn: deze kinderen zijn met álles blij wat ze krijgen, juist omdat ze zo weinig hebben.”
Ondanks dat het gevaar kan opleveren, organiseert broeder T. in het geheim Bijbelkampen voor arme gezinnen en kinderen. Ook bezoekt hij kleine huisgemeenten om de gelovigen te bemoedigen.

*Vanuit veiligheidsoverwegingen kunnen we geen naam of organisatie noemen.

Bidt en helpt u mee?
Het werk in Oezbekistan is moeilijk en gevaarlijk. We vragen daarom uw gebed voor broeder T. en zijn mensen. Met uw financiële bijdrage helpt u de armen en verdrukten in Oezbekistan.