Hulp aan kinderen met een beperking

Projectnummer: 32100

Kinderen met een beperking worden nog veel te vaak weggestopt in landen als Oekraïne, Moldavië en Albanië. Er heerst een taboe op het krijgen van een kind met een beperking, vaders lopen massaal weg voor hun verantwoordelijkheid en er is weinig professionele zorg.
Maar… het kan ook anders. Dat zien we in het gezin van Natalia.

Het begin van een lange reis

Door zuurstofgebrek bij de geboorte komt Ionela met een hersenbeschadiging ter wereld. Met ernstige spasticiteit als gevolg. Zo begint de lange reis van Ionela’s ouders van het ene ziekenhuis naar het andere. En dat in een land waarin bijna niemand geeft om kinderen met een beperking…

Zichtbaar ongelukkig

Op tweejarige leeftijd kan Ionela nog steeds haar hoofd niet rechtop houden. Ook kan ze niet omrollen en praten. Ze is zichtbaar ongelukkig. Natalia en haar man Ion maken daarom andere plannen. Ze werken het plan uit dat Natalia met de kleine Ionela naar familie in Italië gaat. Dat land heeft meer mogelijkheden voor Ionela. Vader Ion zou in Moldavië achterblijven om geld te verdienen voor de medische kosten van Ionela. Maar, hun plannen gaan niet door. Natalia is opnieuw zwanger. Iedereen adviseert haar om de baby te laten aborteren. “Je hebt geen andere baby nodig, als je oudste dochter net een baby is.” Ondanks alle weerstand willen de ouders hier niets van weten.

Ionela lacht!

Inmiddels krijgt Ionela af en toe fysiotherapie in Moldavië. De resultaten verbazend: ze kan haar hoofd rechtop houden en het zelfs draaien, ze rolt zichzelf om, heeft meer contact met de wereld om haar heen én… ze lacht!
Natalia en haar man zien dit als een zegen van God, omdat ze ervoor hebben gekozen om hun tweede kindje te houden.

Gelukkig, vanwege Gods liefde in de mensen om je heen

Het leven van het gezin van Natalia is niet gemakkelijk. Het inkomen van Ion gaat voor het grootste gedeelte op aan medische kosten voor Ionela. Er blijft geen geld over voor luiers, medicijnen, vlees en stookhout. Maar, het gezin is gelukkig. Want ze voelen de liefde van God in de mensen om hen heen. Bijvoorbeeld door de begeleiding en hulp die het gezin krijgt via de dagopvang voor kinderen met in beperking in Strasseni. “Met de hulp van mensen om ons heen, weten we dat morgen alles beter zal zijn.”