Het gezin woont in een verwaarloosd huis, ergens aan de rand van een dorp in Moldavië. In het huis hangt een onverkwikkelijke geur, en het is er vies.

Dat is nog niets vergeleken bij de kamer waar de kinderen slapen. Op de bedden liggen kapotte en vieze matrassen zonder lakens. De stank is overweldigend en onverdraaglijk. Het blijkt dat de kleinste kinderen “alles laten lopen”. In het huis is geen water; dat haalt het oudste meisje, Snejana van 8 jaar, dagelijks bij de pomp, een paar honderd meter verderop. Oók in de winter als er sneeuw ligt en het ijzig koud is.

Moeder vertelt dat ze thuis voor de kinderen zorgt en dat haar man geen werk heeft. In de winter hebben ze slechts wat inkomen van walnoten die ze verzamelen en verkopen. In de zomer verbouwen ze groenten en die bewaren ze voor de winter. En haar man kan in de zomer ook gemakkelijk werk vinden.

Het blijkt dat ze niet de waarheid spreekt en dat ze de situatie veel mooier afschildert dan dat deze is. Victor, van onze partnerorganisatie, kijkt ontstemd en verdrietig. Het gaat hem aan zijn hart dat de kinderen zo behandeld worden. “Zo’n klein huis zou ze gemakkelijk schoon kunnen houden, maar dat doet ze niet. Het is er verschrikkelijk vuil. En ze geven al hun geld uit aan hun verslaving. Voor de kinderen zorgen ze niet. Maar wat we ook tegen hen zeggen, het helpt helaas niet. De enige warme maaltijd die de kinderen dagelijks krijgen, is in de dagopvang. En we willen hun ook zoveel mogelijk liefde en aandacht geven.”

Door een vertalingsfout blijkt Snejana geen 11, maar 8 jaar te zijn.

Steun de wintercampagne
Deze kinderen zijn het slachtoffer van ouders die niet voor hen zorgen. Je kunt deze kinderen helpen met een dagelijkse warme maaltijd en onderwijs.

Alles lezen over de wintercampagne

Ja, ik omring deze winter kwetsbare en arme kinderen met warmte.