30 juni 2017

Zangakadun – werkbezoek Armenië dag 3 (video)

Zo heet het plaatsje een paar uur rijden van het centrum van Jerevan vandaan. Zangakadun. Het betekent zoiets als het dorp met de luidende klokken. Er schijnen daar veel kerkjes met kerkklokken te zijn of te zijn geweest. Maar het betekent ook zoiets als “de belletjes klingelen in dit huis”. Blijdschap. Vrolijkheid. En dat zag ik.

Bakkerij

Eigenlijk is dit project al lang afgesloten. In 2009 heeft dit gezin van Kom over en help geld gekregen om een bakkerij te beginnen: een grote deegmolen, een apparaat wat hoeveelheden deeg van precies 220 gram produceert en een oven. Lavash wordt er gebakken. Flitterdun brood, wat je maandenlang goed kunt houden.

De bakkerij loopt als een trein en de lavash gaat als warme broodjes over de toonbank. Dat is mooi. Om die lange termijn effecten te zien. Het is mooi om te zien, dat zij nu 3 mensen in dienst hebben die zo ook een salaris verdienen. Het is mooi om te zien, dat ze aanvragen krijgen uit Jerevan om brood te bakken. Het is mooi om te zien, dat de dorpsbewoners het brood waarderen vanwege de kwaliteit, maar ook vanwege de “christelijke” prijs.

Mensen

Maar het mooiste….. zijn de mensen. Dit gezin. Vier generaties zien we nauw bij elkaar betrokken. Prachtige mensen, die hard werken. Er straalt iets van uit. Mensen die gastvrij zijn. Die kunnen genieten van het leven. Vrolijkheid. Optimisme. Zangakadun! Je hoort de vrolijke belletjes rinkelen…… Toch ook door de hulp die wij met uw geld hier gegeven hebben. Mocht het uw geld niet zijn geweest…… we hebben nog veel meer geld nodig voor zulke mooie projecten……..!! U kunt voor de herkansing 😉

Faalverhaal

Precies zo’n zelfde bakkerij in Stepanakert, precies dezelfde machines, loopt voor geen meter en de spullen worden binnenkort verkocht. Toch een verkeerde inschatting gemaakt. De Armenen in Stepanakert in Nagorno-Karabach hebben toch een dusdanige andere manier van leven, dat je de lavash daar aan de straatstenen niet kwijt blijkt te kunnen. Verkeerd ingeschat? Ja! Maar je kunt ook onmogelijk alles weten. Als van de 7 bakkerijen er 6 nog draaien na zo’n 6-7 jaar zou menige organisatie een feestje bouwen.

Ziek

En dat hebben we dan maar gedaan in deze bakkerij: lavash vers uit de oven met honing of met kaas en gifgroene naar mint smakende limonade. Geweldig lekker. Er is een gezegde in Armenië: “Als je stopt met het eten van lavash ben je ziek”. Ze hebben me met zachte hand langzaam uit de bakkerij verwijderd ……. 😉

Rijk

Lees ook de tweede blog van het werkbezoek in Armenië
Het bezoek aan drie “tatiks”, drie bejaarde vrouwen die deelnemen aan het winterprogramma.