22 augustus 2019

Wat doe jij voor werk?

Je kent dat wel: je gaat naar een verjaardag of een bruiloft, komt naast een onbekende te zitten, knoopt een praatje aan en vraagt wat iemand voor werk doet. Het is een dankbaar en gemakkelijk onderwerp. In de meeste gevallen althans.

Impact op gezin en dorp

Werk is belangrijk! Ik besef dat des te meer als ik de landen bezoek waar wij onze projecten hebben. Daar zijn talloze gezinnen waar noch vader noch moeder werk heeft. Of waar de ouders alleen af en toe in de zomer op het land kunnen werken.
Wat een impact heeft dat op een gezin en óók op de leefbaarheid in het dorp. Als veel gezinnen nauwelijks inkomsten hebben, zullen ze ook niets kunnen besteden bij de bakker of de loodgieter. En als die geen werk hebben, verdwijnen ze. Een dorp kan zomaar in een neerwaartse spiraal terechtkomen en letterlijk leeglopen. In onder andere Moldavië zijn daar

Verandering begint in het klein

Werkgelegenheid creëren is niet eenvoudig. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen, het vraagt wat van het arbeidsethos van mensen en er moeten mogelijkheden zijn om producten te importeren en exporteren, om maar een paar dingen te noemen.
Verandering begint in het klein. Ik zie het bij de kinderen die op de dagopvangcentra gemotiveerd worden om bezig te zijn met hun toekomst. Ik zie het bij de ondernemende gezinnen die met een startkapitaal een eigen bedrijfje zijn gestart.
“Wat doe jij voor werk?” Ik hóór het deze vrouw vol trots zeggen: “Ik heb een kippenfarm.”

Corine de Jong