Navigatie overslaan MENU

Waarom we geen goederen vanuit Nederland
naar Oekraïne brengen

Geplaatst op 02-03-2022 in Nieuws.

Direct doneren

Er komen veel telefoontjes en e-mails binnen met het aanbod en de wens om iets te betekenen voor Oekraïne. Hoewel wij dit verlangen heel goed begrijpen, is dit niet de manier waarop wij op dit moment hulp verlenen. In dit bericht leggen we je graag uit waarom niet.

Een groot netwerk ter plaatse

Kom over en help werkt al jarenlang in Oekraïne en Moldavië. Door de jaren heen hebben we in deze landen een groot netwerk opgebouwd van partnerorganisaties met wie we samenwerken. Al deze mensen staan in de startblokken of zijn zelfs al van start gegaan om zo veel mogelijk goederen te verzamelen en zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om hetzelfde te doen. Voor concrete voorbeelden hiervan verwijzen we naar onze liveblog.

Liever geld dan goederen

Deze lokale partners zijn al ter plaatse en kunnen de benodigde goederen veel sneller bij de vluchtelingen krijgen dan wij ooit vanuit Nederland zouden kunnen. Bovendien zijn de prijzen voor zowel voedsel als goederen vaak lager in Oost-Europa dan in Nederland. En: als wij wél zelf zouden rijden, dan zouden er waardevolle euro’s verspild worden aan steeds duurder wordende benzine, zonder dat het verder meerwaarde heeft als de goederen uit Nederland komen.

Kortom, wat de mensen in Oost-Europa nu vooral nodig hebben is geld om zélf eten en noodzakelijke spullen in te slaan. Hier komen wij vanuit Nederland om de hoek kijken. Onze kracht in Nederland is dat wij in korte tijd veel geld kunnen ophalen.

Wat je wél kunt doen

Natuurlijk begrijpen wij de behoefte om in actie te komen. Het is goed om te weten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn naast . Bijvoorbeeld:

  • Lever je gebruikte kleding bij ons in! Zo draag je bij aan de hulp aan mensen die leven in armoede, waaronder kinderen en gezinnen in Oekraïne, én krijgt je kleding een goede bestemming.
  • Leef mee via onze liveblog en deel deze via social media, zodat anderen ook over ons werk horen.
  • Bid voor vrede in Oekraïne!
  • En natuurlijk: doe een donatie.
  • Heb je spullen over? Breng deze dan naar een van de Dorcas-winkels. De winst van de verkoop van tweedehands spullen komt volledig ten goede aan mensen in nood.

Uw bijdrage maakt daadwerkelijk verschil!