13 mei 2019

Vitalie Pupazan over het leven in Moldavië: „Ik zie voor mezelf geen andere optie dan met Gods hulp er het beste van te maken”

Hij kwam ter wereld in de Sovjet-Unie, maar groeide op in het onafhankelijke Moldavië. Vitalie Pupazan (36) was acht jaar oud toen de muur viel en het land een nieuwe toekomst zag. Hij wordt als directeur van YFC Moldavië echter iedere dag geconfronteerd met een andere realiteit. „Dit land heeft weinig kans.”

Hij groeide op in een dorpje in het zuiden van het land, ruim drie uur rijden van Chisinau. „Ik kan me als kind nog twee winters herinneren waarin we écht honger hadden. Graan was toen ons enige voedsel. We aten het als een soort waterige rijst, door het lang te koken. Voor de smaak deden we er soms wat bloemen doorheen.”

Geen beleid

Al jarenlang gaat het economisch slecht met Moldavië. Daarom werken veel mensen in het buitenland. „Eerst alleen de vaders. Toen kwam het geld in ieder geval nog in onze economie terecht. Maar zeker de laatste jaren vertrekken ook vrouwen. Kinderen blijven soms alleen achter of worden door grootouders opgevoed.”

Vitalie ervaart de gevolgen hiervan aan den lijve als directeur van Youth for Christ in Moldavië. In de bijna veertig dagopvangcentra, die de organisatie samen met lokale kerken runt, komen veel kinderen uit dergelijke probleemgezinnen.

Vitalie is bewogen met de toekomst van de komende generaties: „Jongeren hebben nauwelijks toekomst en …

Lees het hele artikel op de website van de GezinsGids

Alles lezen over de campagne 'Gewoon samen'