Navigatie overslaan MENU

Verkiezingen in Armenië:
vijf vragen en antwoorden

Geplaatst op 22-06-2021 in Nieuws.

Ruim twee jaar eerder dan gepland ging de Armeense bevolking op zondag 20 juni naar de stembus. Deze stembusgang zou een einde moeten maken aan de politieke crisis, waarin het land sinds vorig jaar verkeert. Vijf vragen en antwoorden over de verkiezingen die maar om een ding lijken te draaien: Nagorno Karabach.

1. Waarom zijn er vervroegde verkiezingen?

Op 27 september 2020 brak er een oorlog uit tussen Armenië en Azerbeidzjan over de betwiste bergregio Nagorno Karabach. Na zes weken werd er door toedoen van Rusland een vredesakkoord gesloten. Daarin werd onder andere afgesproken dat Armenië alle bezette gebieden rondom Nagorno Karabach zou verlaten. De overeenkomst leidde ook tot de stationering van ongeveer 2.000 Russische vredeshandhavers langs de frontlinie. Zij moeten de komende vijf jaar de orde in de Kaukasus bewaken.

Sinds de Armeense premier Pasjinian het vredesakkoord ondertekende, lopen de spanningen in Armenië hoog op. Het verdrag wordt door veel Armeniërs als zeer pijnlijk ervaren; men voelt zich verraden en in de steek gelaten. De oppositie houdt de premier persoonlijk verantwoordelijk voor de Armeense nederlaag en eist zijn ontslag. In april kondigde Pasjinian zijn aftreden aan om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen.

2. Wie doen er mee aan de verkiezingen?

In totaal namen 21 partijen en vier allianties deel aan de Armeense parlementsverkiezingen, een recordaantal. Volgens de peilingen zou het een nek-aan-nek race worden tussen de partij ‘Burgercontract’ van waarnemend premier Pasjinian en de pas opgerichte ‘Armenië Alliantie’ van voormalig president Kotsjarian.

3. Wat is de uitslag van de verkiezingen?

Uit de statistieken blijkt dat bijna de helft van de Armeense kiezers hun stem heeft uitgebracht. De partij ‘Burgercontract’ van waarnemend premier Pasjinian heeft de verkiezingen gewonnen met 53,92% van de stemmen. De ‘Armenië Alliantie’ kreeg 21,04% van de stemmen en de nationaal conservatieve ‘Ik heb eer alliantie’ kreeg 5,23% van de stemmen. De winnende partij heeft dus een ruime meerderheid gekregen in het nieuwe parlement.

4. Hoe wordt de uitslag ontvangen?

Al aan het begin van de nacht claimde Pasjinian de overwinning: “Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het is duidelijk dat we een overtuigende meerderheid zullen hebben”.

Later riep hij de Armeense bevolking op naar het centrale plein van Yerevan te komen om de overwinning te vieren.

De alliantie onder leiding van Kotsjarian erkent de claim van Pasjinian niet en vermoedt dat er sprake is van stembusfraude. In een verklaring liet de alliantie weten de verkiezingsuitslag niet te erkennen, totdat signalen over fraude zijn onderzocht. Volgens het hoofd van de centrale kiescommissie van Armenië zijn de verkiezingen “over het geheel genomen volgens de plaatselijke regels en voorschriften verlopen”. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat in een persconferentie op 21 juni.

Arev, directeur van onze partnerorganisatie ‘Youth for Christ Armenia’ ziet een tweedeling in de maatschappij ontstaan: Mensen verdelen zich in twee groepen, een deel gelooft dat Pasjinian de situatie in het land zal veranderen, en een ander deel wil hem niet meer. Het enige wat we kunnen doen is vertrouwen op God en bidden om een wonder voor ons land.

5. Wat betekent de uitslag voor de toekomst van Armenië?

De komende dagen en weken zullen uitwijzen of de politieke crisis in Armenië daadwerkelijk beslecht is met de afgelopen verkiezingen. De grote vraag is of de verkiezingsuitslag door de bevolking erkend zal worden en of de onvrede en protesten ook echt verleden tijd zullen zijn. Zaruhi is er in ieder geval niet zeker van: “We zullen zien wat de komende tijd zal brengen. We hopen op een vreedzame toekomst.’’

Duidelijk is dat de nieuwe premier een moeilijke taak te volbrengen heeft. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij de onderhandelingen met Rusland en Azerbeidzjan over een definitief vredesakkoord voortzetten. En aangezien dat vredesakkoord nu juist de aanleiding was voor deze vervroegde verkiezingen zal dat niet eenvoudig zijn.

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt