Navigatie overslaan MENU

Toename vluchtelingen Nagorno-Karabach

Geplaatst op 15-10-2020 in Nieuws.

Doneer en help de vluchtelingen met kleding, voedsel en veldbedden!

‘Zeker 70.000 inwoners van de regio Nagorno-Karabach zijn op de vlucht geslagen voor de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië.’ Dat berichte de regionale overheid vorige week. Dat betekent dat meer dan de helft van de inwoners van de regio Nagorno-Karabach gevlucht is. Velen van hen hebben hun toevlucht gezocht in Armenië.

Het aantal vluchtelingen neemt nog steeds toe. Het staakt-het-vuren dat op zaterdag 10 oktober om 12.00 uur inging, is meermaals geschonden. Enkele uren na ingaan van de wapenstilstand beschuldigden beide landen elkaar alweer van beschietingen. Ondanks de internationale oproep aan beide partijen wordt er nog steeds gevochten om de regio Nagorno-Karabach. Het aantal doden ligt inmiddels boven de 600.

Voedsel en kleding

In Armenië wordt er alles aan gedaan om de vluchtelingen goed op te vangen. Iedereen draagt daar zijn of haar steentje aan bij. Huizen worden opengesteld voor vluchtelingen en goederen worden ingezameld en verspreid. De een doneert aardappels van een geslaagde aardappeloogst, de ander haalt de bezem door zijn of haar kledingkast en verzamelt warme winterkleding. Veel vluchtelingen droegen namelijk zomerkleding toen ze op de vlucht sloegen en in Armenië aankwamen. Waar de temperatuur nu nog schommelt rond de 20°C, daalt de temperatuur in de komende maanden naar het vriespunt. Zomerkleding is daar niet tegen bestand.

Vluchtelingenkinderen

Ook Youth for Christ Armenia, partnerorganisatie van Kom over en help, werkt mee. Zij richten zich met name op vluchtelingenkinderen en hun families. “Veel kinderen en vrouwen moesten hun huis verlaten. Zij hebben de bommen en beschietingen overleefd en verblijven nu in verschillende regio’s in Armenië. Hun echtgenoten, zonen en grootvaders staan ​​nog steeds aan de frontlinie. Het is de vraag of deze families terug kunnen. De oorlog gaat door en we weten niet wanneer hij zal eindigen. Veel families kunnen niet terug naar huis omdat veel steden en dorpen ernstig beschadigd zijn,’’ vertelt Arev, directeur van de organisatie.

Youth for Christ Armenia helpt deze kinderen en hun families uit Nagorno-Karabach met voedselpakketten, hygiëneproducten, schoolartikelen, warme kleding en schoenen. “Met de schoolartikelen kunnen ze terecht op plaatselijke scholen on zo hun lessen voort te zetten. Met de hygiëneproducten beschermen we de gezondheid van de kinderen tijdens de coronapandemie en door warme sokken, mutsen en sjaals uit te delen, helpen we ze warm te blijven, aangezien het elke dag kouder wordt,’’ aldus Arev.

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt