Navigatie overslaan MENU

Situatie Nagorno-Karabach
verslechtert dagelijks

Geplaatst op 21-08-2023 in Nieuws.

Al meer dan 250 dagen wordt de Lachin-corridor, de enige weg die Armenië en Nagorno-Karabach met elkaar verbindt, geblokkeerd door Azerbeidzjan. Wat begon als een zogenaamde protestactie door milieuactivisten is verworden tot een totale blokkade met een militaire grenspost. Voorheen was het nog mogelijk via gevaarlijke bergweggetjes Nagorno-Karabach in te komen, maar ook deze wegen zijn niet meer begaanbaar nadat verschillende weggebruikers onder vuur zijn komen te liggen van de Azeri’s. Niemand komt Artsakh, de Armeense benaming voor Nagorno-Karabach, in of uit.

Nauwelijks medische behandeling mogelijk

Alleen om acute medische redenen is het mogelijk een uitgeleide te krijgen uit Nagorno-Karabach. Tot op heden zijn 700 patiënten overgebracht van Artsakh naar Armenië om de juiste medische zorg te ontvangen met bemiddeling en begeleiding van het Internationale Comité van het Rode Kruis en nog eens 70 patiënten zijn naar Armenië begeleid door Russische vredeshandhavers. Veel meer mensen is echter de mogelijkheid ontnomen om de noodzakelijke medische behandeling te ontvangen als gevolg van de opschorting van geplande operaties in alle medische faciliteiten van Artsakh.

Maatschappij wordt lamgelegd

De situatie verslechterd met de dag. Al lange tijd is er een tekort aan voedsel, zijn er geen medicijnen en is er geen gas. Brandstof is ook niet beschikbaar. Het water is schaars, omdat het ook het watersystem niet werkt door een tekort aan energie. De maatschappij wordt zo langzaam maar zeker lamgelegd. Het werk in de landbouw is bijna volledig gestopt omdat boeren ofwel beschoten zijn, ofwel niet kunnen oogsten omdat er geen gas of diesel is. En heb je wel kunnen oogsten, hoe zorg je er, zonder brandstof (!), voor dat jouw producten bij de mensen terecht komen?

Oproep tot hulp en gebed

‘Voedsel is het wapen van de genocide’, aldus een van onze partners in Armenië. ‘Het is onbegrijpelijk dat zich op dit moment een genocide ontwikkelt, terwijl de hele wereld het weet en ziet. Organisaties smeken en alarmeren, maar niemand doet iets om het te voorkomen. Onlangs is de situatie besproken in een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad, maar helaas is de situatie nog niet veranderd.’
‘We horen dat veel mensen door de situatie op zoek gaan naar God. Dat is het enige goede nieuws. De kerk probeert hen zoveel mogelijk te ondersteunen, ook met geestelijke hulp.’ Andersoortige hulpverlening van buitenaf is door de blokkade helaas niet mogelijk. We bidden en hopen dat God een weg zal wijzen en zal leiden om uit deze situatie te komen.’

Kom over en help blijft in nauw contact met haar partnerorganisaties in Armenië. Op dit moment is het niet mogelijk om enige hulp te verlenen in Nagorno-Karabach. In Armenië gaat ons werk door.