3 juli 2017

Rijk – Werkbezoek Armenië afsluiting

Uitgenodigd door een dominee, voor het bruiloftsfeest van Ruben en Ninerene, die hij ’s middags had getrouwd. We werken niet met deze dominee samen, maar Anthonet Baijense, project medewerker van kantoor en ik, vanuit het bestuur met haar meereizend, spraken hem afgelopen middag in Jerevan. Erg leuk natuurlijk, zo’n uitnodiging. Met beide handen aanpakken. Wanneer maak je dat nou mee: een Armeens bruiloftsfeest......

Feessie(1)

Zó!! Dat was even schakelen, ook al was het een automaat. Ik reed met de dominee naar de bruiloftslocatie. Gigantisch. Een paleisachtig gebouw. Twee gebogen lopende trappen aan beide zijden van de fonteinen, toeleidend naar het bordes en de entree. Het feestgedruis is buiten al te horen. We lopen een enorme, maar dan ook enorme hal binnen met 3 ontzagwekkende kroonluchters. De hal is gevuld met op Armeense wijze dansende jonge mensen. Niet te tellen aantallen ronde tafels, rijk bedekt met allerlei heerlijkheden. En lekker!!! De bruiloftstaart die meteen in het oog springt, bestaat uit 5 lagen en is minstens één meter hoog. Sjiek geklede mensen. Een vreugdevuur van een ring van vuurwerk rondom het bruidspaar, die 1 minuut “vuur spuwt”, zoals op de foto te zien is. Alleen al die ring van vuurwerk kost zo’n 500 euro, wordt me verteld.

Contrast

Voor dat bedrag werkt iemand in een bakkersfabriek in Armenië ongeveer drieeneenhalve maand!!! En staat ongeveer gelijk aan tweeeneenhalf minimum maandsalaris. Wat een enorm contrast. Het verschil met de armoede aan de grens met Azerbeidzjan (zie eerdere blog) komt aan als een enorme klap. Ik voel me bijna schuldig, dat ik aan dit feest deelneem. Maar wie ben ik om hier een oordeel te vellen. Wellicht geeft dit bruidspaar het zelfde bedrag aan een arme kerk buiten Jerevan. Misschien kijk ik naar door God rijk gezegende mensen.

Je komt naar de kerk om te geven

Want de predikant vertelt me, dat hij de mensen in zijn gemeente vertelt, dat je naar de kerk komt om te geven, niet om te ontvangen. Maar dat is wel terdege iets wat kerkmensen hier weer moeten leren. (Ik weet eigenlijk niet of we daar in Nederland al in uitgestudeerd zijn …..). En dat is ook waar Kom over en Help een rol wil spelen en speelt. Om kerken zelf te laten meebetalen voor activiteiten, zoals Day Care Centers voor kinderen. Deze middag nog besproken met Arev, een jonge vrouw, die de Day Care Centers van Youth for Christ aanstuurt, en waarvan we vanuit Kom over en Help als pilot één centrum financieren.

Feessie (2)

Werkend midden in de dagelijkse realiteit van de Armeense maatschappij, met al z’n verschillen, met al z’n mogelijkheden en onmogelijkheden, om biddend een weg te vinden om de Armenen te helpen, dat is voor staf en bestuur van Kom over en help ook een feessie. Met passie. Wat een prachtig werk!! Wat een mooie reis was dit. Dankjewel Anthonet.

Rijk (What’s in a name…..)  😉

Lees ook het derde blog van het werkbezoek in Armenië
Zangakadun. Het betekent zoiets als het dorp met de luidende klokken.