30 augustus 2017

Petrit: een groot tekenaar in een ruziënde en alcoholverslaafde familie

Zijn vader is alcoholist, in zijn familie komt veel ruzie voor en hij behoort tot de Roma bevolking in Albanië. En als Roma één ding nauwelijks belangrijk vinden, is het onderwijs.
Tóch gaat het goed met Petrit, een van de zes kinderen. Dankzij de ABC-klassen.

Zichtbaar ongelukkig

De eerste tijd dat Petrit als klein ventje in de ABC-klas komt – waar Roma kinderen worden geholpen bij hun huiswerk – is niet gemakkelijk. Hij is bepaald niet enthousiast om naar de ABC-klas te komen en moet niets van de juf en meester hebben. Hij ziet er zichtbaar ongelukkig uit en vindt het moeilijk om over de problemen thuis te praten.

Liever op school dan naar huis

Heel langzamerhand krijgt de juffrouw meer contact met hem. Een van de aanknopingspunten zijn de bijzondere tekeningen die Petrit maakt. En Petrit gaat meer en meer vertellen over thuis: dat zijn vader zo vaak dronken is en dat er iedere dag wel problemen en ruzie zijn. Het is wel duidelijk dat Petrit’s huis verre van een veilig thuis is. Petrit blijft veel liever langer op school dan dat hij naar huis gaat.

En dan zorgt de juffrouw voor een verrassing. Ze ziet dat tekenen voor Petrit zijn lust en zijn leven is. Na schooltijd krijgt hij extra tekenles. De resultaten zijn verbluffend.

Naar de professionele kunstschool

Ook op de reguliere school, waar zowel Roma als andere kinderen zitten, gaat het erg goed met Petri. Hij is helemaal geïntegreerd, gedraagt zich uitstekend, heeft vrienden, leert graag en wil de beste zijn in wiskunde.

De leerkrachten van de ABC-klassen werken samen met die van de reguliere school, om zo samen het beste te zoeken voor Petrit. De hoop is dat Petrit op termijn naar de professionele kunstschool in Tirana (hoofdstad van Albanië) zal gaan, zodat hij zijn tekentalent verder kan ontwikkelen.

Hoop, ook als je uit een ongeschoold gezin komt

Petrit is een goed voorbeeld voor de Roma gemeenschap. Jongens als hij geven hoop dat er verbetering mogelijk is, ook als je uit een volledig ongeschoold gezin komt.

Bekijk al onze projecten op de interactieve kaart