11 maart 2019

Oorlogsvluchtelinge Oekraïne: Ik heb geen dromen meer

Vijf jaar geleden vluchtten Ljoeba en haar twee zoons voor de oorlog in Oost-Oekraïne. Zonder het te weten belandden ze in de Oekraïense havenstad Marioepol. Hier begon een nieuw leven.

„Overal werd geschoten. Ik ben toen met mijn twee zonen een bus ingestapt. Ik wist niet welke kant die opging. Alles gebeurde spontaan. Ik wilde weg, naar waar het veilig was. We dachten snel terug te kunnen keren. Maar dat kon niet. We hebben daar geen huis meer, want een bom verwoestte onze woning.”

Met de bus kwam Ljoeba Koloda (30) in augustus 2014 met haar twee zoons Andrej (12) en Roeslan (10) terecht in Marioepol, zuid-oost-Oekraïne. Honderdnegentig kilometer ten zuiden van Horlivka waar ze vandaan kwamen. De stad ligt in de door pro-Russische rebellen uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. In het voorjaar van 2014 brak een oorlog uit tussen Oekraïense regeringstroepen en de rebellen. Bijna vijf jaar later wordt er nog altijd gevochten.

Nu zit Ljoeba in de werkkamer van Roeslan Borodaj, directeur van een christelijk kindertehuis in Marioepol dat mede gefinancierd wordt door de Nederlandse hulporganisatie Kom over en help. Haar ogen in het bleke gezicht staan dof. In de kamer dringt het geluid van pianomuziek door. Ljoeba’s twee zonen spelen met andere kinderen. Ze kennen de weg in het tehuis.

„De jongste liep een keer van huis toen ik er niet was. Roeslan is heel druk. Hij houdt van kletsen. Andrej, de oudste, is agressief. Roeslan kan daar niet tegenop en is toen weggelopen. Andrej belde de politie om zijn broertje te zoeken. Ze gingen al naar de kerk en daar hadden ze gehoord over dit tehuis. We hebben toen de directeur gebeld. Ik was bang dat ik mijn kinderen zou kwijtraken. Dat ze zouden worden opgenomen in een ziekenhuis.”

Lees het hele artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Vergeet de oorlogslachtoffers in Oekraïne niet!
Talloze ouderen en gezinnen ervaren nog dagelijks de gevolgen van de oorlog. Met uw steun kunnen deze mensen hun leven weer (enigszins) op de rit krijgen. Helpt u mee?