Navigatie overslaan MENU

Oorlog in Oekraïne:
wat doen wij op dit moment?

Geplaatst op 10-03-2022 in Nieuws.

Vanuit Nederland is het lastig om een compleet beeld te krijgen van de huidige oorlogssituatie. Wel worden de gevolgen voor de Oekraïense bevolking steeds duidelijker. Kom over en help verleent al meer dan 45 jaar hulp in dit land en heeft een groot netwerk aan organisaties en lokale kerken. Onze partners ter plaatse informeren ons dagelijks over wat er gaande is in steden en dorpen:

  • Een grote vluchtelingenstroom in westelijke en zuidelijke richting. Een deel heeft een plek gevonden op het platteland, een grote groep is de grenzen met buurlanden overgestoken. Veel vluchtelingen zijn onderweg binnen Oekraïne. Kom over en help geeft financiële ondersteuning aan haar partners die vluchtelingen helpen, zowel in Oekraïne zelf als in Moldavië.
  • Hulpverleningsprojecten die een andere invulling krijgen en nu vluchtelingen opvangen. Zo zijn diverse projecten gestart met het bakken van brood en bereiden van maaltijden voor achterblijvers, ziekenhuizen en soldaten. De meest kwetsbare groepen zijn vaak achterblijvers: mensen met een beperking, ouderen en mensen die in armoede leven. Kom over en help geeft financiële ondersteuning voor de aanschaf van grondstoffen zoals tarwe en andere voedingsmiddelen.
  • Projectmedewerkers die op hun post blijven, arme gezinnen in de eigen regio ondersteunen en medicijnen en materialen inkopen voor soldaten en ziekenhuizen. Ook hiervoor stelt Kom over en help geld beschikbaar.

Bekijk de actuele interactieve kaart en lees wat er nu gebeurt bij de door Kom over en help gesteunde projecten.

Onze noodhulp: voedsel, dekens, traumazorg

Kom over en help vervoert geen hulpgoederen naar Oekraïne, dat is vrijwel onmogelijk en bovendien niet de meest effectieve vorm van hulpverlening. We roepen onze achterban op tot voortdurend gebed voor vrede en bescherming van de burgers van Oekraïne. Ook de betrokken leiders hebben uw gebed nodig. Daarnaast zamelt Kom over en help geld in. Middelen waarmee onze partners in Oekraïne lokaal voedsel en goederen inkopen en kunnen bieden wat achterblijvers en vluchtelingen allereerst nodig hebben: bed, bad en brood. Lokaal kopen is niet alleen voordeliger, het zorgt er ook voor dat economische structuren bij alle verwoestingen nog enigszins overeind blijven. Bovendien is het zelf inkopen positief voor de eigenwaarde van mensen.

Wat kunt u doen?

Kom over en help krijgt dagelijks mails en telefoontjes van mensen die willen helpen en dat is hartverwarmend. Ook als medewerkers van Kom over en help weten we ons gedragen door het gebed en gesteund door onze donateurs. Op hun vraag ‘wat kunnen wij doen?’ geven we donateurs vijf concrete punten aan:

  1. Bid iedere dag om vrede en doe specifiek voorbede voor achterblijvers, vluchtelingen en onze moedige projectmedewerkers in Oekraïne
  2. Geef geld zodat wij ruimhartig en direct hulp kunnen bieden zodra er verzoeken binnenkomen
  3. Lever gebruikte kleding in bij Kom over en help: hier vindt u meer informatie
  4. Lever gebruikte spullen in bij onze partners van Dorcas met wie we samen optrekken in deze crisis
  5. Kijk iedere dag even op ons liveblog voor betrouwbare verhalen uit het oorlogsgebied en de ontwikkelingen in en rond onze projecten in Oekraïne en Moldavië