1 maart 2018

Ontmoeting met oud en jong, een doordeweekse preek en een ‘zwavelwaterdouche’. – Xperiencereis dag 6

Na een lekker lange (en voor sommigen wat koude) nacht in onze gastgezinnen is februari’s laatste dag al weer aangebroken. Om 5 over 9 stapten ook de laatste dames de kerkzaal binnen en konden we ons ontbijt beginnen. Vooral de omeletpizza’s vielen in de smaak.

Deze morgen zat er een clubje oudere mensen uit het dorp op ons te wachten. Alleen al door het voorstelrondje kregen we een inkijk in vaak eenzame levens. Vaak zitten mensen de hele dag alleen, zelfs als ze gewoon kinderen hebben. Het wordt dan ook herhaaldelijk gezegd dat ze heel erg blij zijn met deze ouderensoos. Terwijl Everika gaat uitleggen wat we gaan maken, gaat er een deel mee met de tafeltje-dekje-service van de Bethania. Zo staan we letterlijk oog in oog met de schrijnendste omstandigheden waar de vaak oude mensen in proberen te overleven. Ziekte, handicap, kou, immobiliteit, eenzaamheid en een gebrek aan financiële en sociale voorzieningen zorgen ervoor dat hun huis niet wordt schoongemaakt en opgeruimd en dat er geen eten en brandhout is.

Intussen bij de ouderensoos… Met plastic lepels, verf, lijm en versierstikkers zijn mooie 3D schilderijen gemaakt. Zelfs de mannen vonden het zo leuk dat ze graag mee wilden doen. Verder vermaken jong en oud zich met domino- en damstenen. Het is erg gezellig en waardevol.

’s Middags ontmoeten we de kinderen die na schooltijd bij Bethania worden opgevangen. Zij hebben voor ons allemaal iets moois geknutseld. Ieder kind krijgt een cadeautasje met spulletjes die we vanuit Nederland hebben meegenomen. Nadat we voor en met elkaar hebben gezongen en gebeden is het tijd om de tafels aan de kant te zetten voor het volgende deel:

Een doordeweekse kerkdienst. Ook met een klein aantal leden kan dit erg waardevol zijn. Zoals Gerben zijn toespraak begint: “Waar twee of drie in Mijn naam vergaderd zijn, daar ben Ik in het midden”. Gerben trekt vier lessen uit het leven van Boaz: hij is vriendelijk, meelevend, complimenteus en hij doet wat hij zegt. Daarna vertelt Hannah iets uit haar Hollandse en persoonlijke leven. Wij kunnen niet meer letterlijk de voeten van Jezus wassen maar wel onze liefde voor Hem laten zien door om te zien naar onze naaste. De preek van Vladimir gaat over Exodus 14 en 15. Het volk Israël heeft meermalen Gods almacht gezien en toch gelooft het niet dat het Kanaän kan veroveren. 40 jaar later blijkt dat God Zelf er al voor heeft gezorgd dat de inwoners van het beloofde land sidderen doordat het van dezelfde wonderen heeft gehoord. Hij geeft ons de volgende les mee om te herinneren in Holland. Geloven wij wat we zeggen, preken, bidden en zingen? Soms kunnen er erg moeilijke omstandigheden zijn en is het moeilijk om te vertrouwen op God. But remember: God has resolved a lot of problems. Jezus zegt: Geloof in Mij en Trust in God.

We zingen nog enkele liederen en Gerben wordt vriendelijk doch dringend verzocht om zijn paspoort in te leveren, zodat hij voortaan het keyboard kan bespelen. Na het avondeten hebben we de grootste lol bij het spelen van Ligretto of de Grote Dalmuti en vliegen de gekste termen over tafel. Het was dan ook zeer vermakelijk om tijdens het maken van deze blog toe te kijken.

Vanavond gaan we op tijd naar bed en nemen eventueel nog een zwavelwaterdouche. Morgen weer ontbijt om 8 uur en geen 5 minuten later.

Een koude nacht van -22 graden, maar warm van alle indrukken!
Blog Xperiencereis dag 7