29 maart 2019

Oleksy verloor twee benen door een openstaande schuurdeur

Aan z’n ouders ligt het niet dat het niet goed gaat met Oleksy uit Oekraïne. Z’n vader is officier in het leger en z’n moeder en oma zijn werkzaam in het onderwijs. Oleksy heeft echter weinig studiezin. Hij probeert een baan te krijgen in het leger, maar dat lukt niet. Vol goede hoop gaat hij trouwen, maar zijn huwelijk loopt al snel uit op een fiasco.

Alles kwijt

Om alle narigheid te vergeten, grijpt Oleksy de fles en duikt hij in een duistere wereld. Ondanks zijn verslaving blijft hij werken. In Moskou vindt hij seizoenswerk, waar hij veel geld mee verdient. Wanneer hij terugreist naar Oekraïne ontmoet hij op het station een thuisloze man. Oleksiy voelt mededogen met de man en besluit met hem wat te gaan drinken… Wanneer hij weer bij zijn positieven komt, is al z’n geld, z’n eigendommen en documenten verdwenen. Hij durft z’n familie niet meer onder ogen te komen, zo schaamt hij zich. Hij besluit daarom rechtsomkeer naar Moskou te gaan. Zijn familie weet van niets.

IJzig koud

In Moskou breekt een moeilijke tijd voor Oleksy aan. Hij heeft letterlijk niets dan alleen de kleding die hij aanheeft. Als snel verandert hij in een zwerver. Twee jaar lang leeft hij in een schuur, samen met andere zwervers.
Op een winterdag, als Oleksy heel erg dronken is, vergeet hij de schuurdeur te sluiten. In de schuur wordt het ijzig koud, waardoor z’n benen bevriezen. Wanneer Oleksy wakker wordt, is hij niet in staat hulp te halen. Hij ziet dat de huid van z’n benen gaat…
Tot zijn grote geluk komt er binnen enkele dagen iemand “toevallig” langs die hem naar een ziekenhuis brengt. Om zijn leven te redden is het noodzakelijk dat zijn beide benen worden afgezet. Nadat Oleksy is opgeknapt, kan hij het ziekenhuis verlaten. Maar waar moet hij naar toe? Hij belt zijn moeder die al die jaren niets van hem heeft gehoord. Haar moederhart staat ondanks alles nog wijd open voor Oleksy.

Bevrijd van zonde en verslaving

Wanneer Oleksy weer thuis woont, nodigt de plaatselijke kerk hem uit voor een dienst voor mensen die een handicap hebben. De boodschap over een God die hem wil bevrijden van zonde en verslaving raakt zijn hart en Oleksy komt tot geloof. Tegelijkertijd volgt hij in het rehabilitatiecentrum, wat de kerk heeft opgezet, een afkickprogramma.
Oleksy is een ander mens geworden. Hij werkt nu zelf in het rehabilitatiecentrum om mensen met een verslaving te helpen. En met zijn nieuwe kunstbenen kan hij zelfs sporten.