20 september 2017

Nieuw toekomstperspectief voor Hristan dankzij de gaarkeuken

Dat een gaarkeuken veel meer is dan dagelijks een warme maaltijd bewijst het verhaal van Hristan uit Varna, Bulgarije. In de gaarkeuken heeft hij voor het eerst over Jezus gehoord én heeft hij mensen ontmoet die hem liefdevolle ‘hulp in praktijk’ geven.

Adres onbekend

Ik ben klaar met mijn werk in de gaarkeuken. Buiten regent het hard en ik wil snel naar mijn auto lopen. Maar, voor de deur van de kerk staat een oude man te schuilen voor de regen. “Zal ik u een lift naar huis geven?”, vraag ik hem. De man stemt toe en samen stappen we in. De man heet Hristan, vertelt hij me. “Wat is je adres?” Hristan denkt na en zegt dan: “Zet me maar af in de buurt van het station.” Hoe ik ook aandring, een adres geeft hij niet op. Het dringt tot me door… Hristan kán geen adres opgeven, hij is dakloos.

Een warme maaltijd, het Evangelie en liefde

Ik nodig Hristan uit om nog eens naar de kerk te komen, zodat we kunnen praten. En dat doet hij! Nu is hij een vaste bezoeker van de gaarkeuken. Daar krijgt hij veel meer dan elke dag een warme en voedzame maaltijd. Er zijn mensen die om hem geven en hij komt in aanraking met het Evangelie.

Hulp in praktijk

Wanneer een ziekenhuisopname nodig is, helpen de medewerkers van de gaarkeuken hierbij. Want het ziekenhuis wil Hristan eerst niet opnemen: hij heeft geen identiteitsbewijs en hij heeft z’n ziektekostenverzekering niet betaald. Doordat de kerk toezegt de kosten te betalen, krijgt Hristan de behandeling die hij dringend nodig heeft. De volgende week wordt tijdens de dienst voor Hristan gecollecteerd. Wanneer Hristan uit het ziekenhuis wordt ontslagen, nemen mensen van de kerk hem in huis om voor hem te zorgen.

Hulp met toekomstperspectief

Ook wordt Hristan geholpen bij het aanvragen van een identiteitsbewijs en andere papieren, zodat hij pensioen kan aanvragen. Dan is hij voor z’n dagelijkse eten niet meer afhankelijk van de gaarkeuken. “En dat is wat we willen”, vertelt medewerker Pavel. “Zo kunnen we weer een ‘nieuwe Hristan’ helpen.”

Bekijk al onze projecten op de interactieve kaart

De gaarkeuken als enigste uitkomst
De gaarkeukens in Armenië zijn letterlijk van levensbelang voor de bezoekers