2 maart 2018

Een koude nacht van -22 graden, maar warm van alle indrukken! – Xperiencereis dag 7

Vandaag wordt in Moldavië de eerste dag van de lente gevierd. De natuur helpt de feestvreugde een handje mee en een stralend zonnetje zet de besneeuwde wereld in een stralende glans.

Vandaag was het een vroegertje en gingen de wekkertjes in de diverse gastgezinnen rond 7.00uur. Die of gene verzamelt moed voor een verfrissende zwaveldouche.  Om 8 uur zaten we allemaal fris en fruitig aan het ontbijt. Om kwart voor 9 vertrokken we naar Straseni, voor een bezoek aan de opvang van kinderen met een beperking. Een project wat gesteund wordt door Kom over en help. We worden hartelijk ontvangen door pastor Petru en zijn dochter Doina. Zij vertelde ons over de opvang voor kinderen met een beperking en hoe dit ooit tot stand was gekomen. Haar moeder kreeg in een droom van God dat ze een heel bijzonder kind zou krijgen. Een kind dat voor vele kinderen verschil zou maken. Vervolgens werd een jongetje met syndroom van Down geboren. Haar wereld stond op zijn kop en ze heeft het twee jaar lang heel erg moeilijk gehad om het te accepteren. Maar toen kreeg ze opnieuw een droom waarin de HEERE haar leerde dat ze het kind moet zien als een kind met mogelijkheden in plaats van met een beperking. Uit de acceptatie die volgde is een eerste project opgezet voor kinderen met een beperking. Door de jaren heen is dit uitgegroeid tot een succesvol en gezegend project. Doina vertelt ons ook over de zomerkampen en andere activiteiten die met de stichting worden ondernomen. Over een aantal kinderen vertelt ze ons over hun leven en hoe ze bij Charity Mission zijn terecht gekomen. Een van de kinderen is bijvoorbeeld groot gebracht door honden, omdat zijn moeder heb aan zijn lot over liet (dit verhaal kun je elders op de website lezen). Na haar bewogen en gepassioneerde verhaal vermaakten we ons met de kinderen. Ze reageerden erg enthousiast en de blije gezichtjes spraken boekdelen. We speelden spelletjes met ze en lachten om hun onbevangen manier van doen.

Na een heerlijke maaltijd vertrokken we naar het volgende project, een kinderopvang, waar we Vitali ontmoetten. Hij is de directeur van Youth for Christ. Kom over en help werkt samen met Youth for Christ, zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning. We krijgen in het kort te horen wat er gebeurt in de dagopvang. De pastor vertelt dat toen ze het eerste kinderkamp er rekening gehouden werd met ongeveer 30 kinderen. Vervolgens waren het er 200! Vanaf het begin hebben ze erg veel zegen ervaren. Er wordt aandacht gegeven aan de kinderen, spelletjes gespeeld, maar het belangrijkste doel is het evangelie brengen. Er is veel aandacht voor het Woord en met de kinderen wordt een eenvoudige Bijbelstudie gedaan. Van de kinderen komt 99% uit onchristelijke families, maar het mooie is dat via de kinderen de ouders worden bereikt en soms zelfs grootouders! Er wordt ons gevraagd ook voor dit project te bidden, want bij God zijn alle dingen mogelijk.

Vervolgens worden we door de kinderen toegezongen. Wij kunnen niet achterblijven en zingen ook voor hen over ´Jezus de Goede Herder´. Omdat het vandaag de eerste dag van de lente is hebben de kinderen leuke knutselwerkjes voor ons gemaakt. Met onze nieuwe ornamenten opgespeld brengen we nog een bezoek aan een Orthodoxe kerk. We blikken rond in het weelderig versierde kerkgebouw, waar de mensen rijendik staan te wachten om diverse iconen een groetenis te brengen. Na dit culturele uitstapje is het tijd om de innerlijke mens te verwennen met wat lokale specialiteiten. De traditionele Moldavische gerechten lieten we ons goed smaken. Hierna zijn we teruggereden naar Bulboaca. We evalueerden de reis onder het genot van een laatste kop thee en Gerben sloot de dag en reis af met een stuk uit Psalm 93. Hoe dit in moeilijke momenten tot een bemoediging kan zijn, want ‘de HEER regeert’!

Morgen is het plan om 4 uur te vertrekken naar het vliegveld in Chisinau. Vannacht zal het rond -22 graden worden en dat is wel te voelen: onze oren en wangen doen er pijn van! Gelukkig is het binnen lekker warm, dus kruipen we nu gauw in ons warme holletje met de verwachting van een korte maar goede nachtrust en de hoop voor een voorspoedige reis.