13 februari 2020

Lessen doorgeven en ontvangen – Werkbezoek Oekraïne

Op dit moment ben ik met twee collega’s op werkbezoek in Oekraïne. Het is altijd een bijzonder moment om onze broeders en zusters te bezoeken. Je merkt verbondenheid, je merkt dat je het soms samen even niet weet, je merkt dat we mensen zijn die willen dienen en ons werk zo goed mogelijk willen doen.

Tijdens de bezoeken bespreken we allerlei zaken. Hoe werken we als twee organisaties vanuit verbinding samen? Hoe ga je om met ontwikkelingen in het land, zoals stijgende salariskosten? Hoe ga je om met een overheid die lang niet altijd stabiel beleid voert en regelmatig regelgeving aanpast? Hoe werk je in een land vol met corruptie toch conform de wetten van de overheid? Ik vind het altijd een kunst om tijdens dit soort werkbezoeken niet té betweterig over te komen. Alsof wij in Nederland het allemaal goed voor elkaar hebben en precies weten hoe we moeten hulpverlenen en de overheid moeten gehoorzamen.  Er kan soms zo maar een gevoel ontstaan van: ‘Ik heb het toch even goed gezegd dat we natuurlijk volgens de wet moeten leven en salarissen niet (deels) zwart moeten uitbetalen. Kom over en help houdt zich aan de wet en dat verwachten we ook van de partnerorganisaties….’.

Deze week kreeg ik een les mee. Na zo’n gesprek als hierboven reden we met de auto naar onze volgende afspraak. In de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur rijden, maar ik reed 82 kilometer per uur. Binnen de kortste keren zag ik een bordje de lucht in gaan en werd ik door een politieagent met een radarapparaat van de weg gehaald. Daar stond ik dan, terwijl ik net anderen had ‘vermaand’ over gehoorzaamheid… En is de Bijbel niet duidelijk dat ons gedrag conform Gods wet moet zijn? En één van de dingen is de overheid gehoorzamen. De agenten reageerden vriendelijk, ik kreeg een bon mee en moest deze gaan betalen bij de plaatselijke bank. Natuurlijk een totaal ander bedrag dan in Nederland, maar de overtreding is er niet minder om.
Het was een les voor mij: een les in bescheidenheid en ontdekking. Sprak Jezus niet over de balk en de splinter?

Gerben Heldoorn

Kom meer te weten over het land Oekraïne
Oekraïne is het grootste land van Europa. Het is sinds 1991 een onafhankelijke staat.