Navigatie overslaan MENU

Kou en armoede als grootste vijand

Geplaatst op 14-12-2022 in Nieuws.

Inmiddels is de oorlog in Oekraïne al meer dan 10 maanden bittere realiteit. Veel doden, grote aantallen gewonden, meer dan 7 miljoen mensen verlieten hun vaderland. Vluchtend naar een onbekende toekomst. De situatie in het land is zorgwekkend, de onzekerheid en angst werkt verlammend. Niemand weet wanneer dit eindigt. Niemand weet hoe zwaar de winter zal worden. Worden de Russische legers de grootste vijand? Of toch de ijskoude winter die haar intrede doet?

Onze partnerorganisaties in Oekraïne en Moldavië zijn dag en nacht in touw om zowel vluchtelingen als de lokale bevolking te helpen. Talloze kinderen, ouderen en mensen met allerlei beperkingen krijgen voedsel, warmte en liefde.

Wreed- en strijdvaardigheid

We hebben drie van onze lokale partnerorganisaties gevraagd naar huidige situatie en de ernst daarvan. Ook wilden we weten wat zij op dit moment doen om mensen te helpen en wat we vanuit Nederland voor de inwoners van Oekraïne kunnen betekenen. In hun reacties proef je de wreedheid van oorlog… en tegelijkertijd hun grote strijdvaardigheid. “Als het onze kracht te boven gaat, ontvangen we kracht van God.”

Acht uur luchtaanvallen

Andrey, directeur van onze partnerorganisatie Emmanuel in Strumok, geeft aan dat het grootste probleem op dit moment het gebrek aan elektriciteit is. “We krijgen twee tot drie uur stroom overdag en twee tot drie uur stroom ’s nachts, maar niemand weet hoe laat. Op het moment dat we stroom hebben en er klinkt een luchtalarm moet alles dicht; winkels, tankstations en banken. Soms duren luchtaanvallen acht uur…”

Koken onmogelijk

“We doen allemaal ons best om zo goed mogelijk om te gaan met de frequente stroomonderbrekingen,” vertelt Irina, directeur van onze partnerorganisatie Het Anker in Zhitomir. “Het wordt dubbelzwaar als ook het water en de verwarming wordt afgesloten. De meeste inwoners koken elektrisch, maar dat is nu praktisch onmogelijk.” De krachtige omschrijving van Maria, directeur van onze partnerorganisatie FriendsExist! tekent de diepte van de nood: “Onze leefomstandigheden gaan het gezond verstand in een beschaafde wereld te boven.

Voorbereiding voor de winter

Alle drie partnerorganisaties doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen. Concreet door hen (tijdelijk) op te vangen, maar ook door mensen die buiten de grotere steden wonen, voor te bereiden op de winter. Irina: “Naast het verstrekken van voedsel, medicijnen en hygiëneproducten, helpen wij inwoners ook bij de aankoop van brandhout, gasbranders om te koken, dekens en kleding.” Maria vult aan: “De behoefte aan geestelijk voedsel en psychologische hulp is groot. Zeker voor mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt.”

Steun als brandende kaars

Op de vraag wat Nederland voor Oekraïne kan doen, antwoordt Andrey: “Jullie doen al zoveel voor ons door vluchtelingen op te vangen en ons financieel te steunen. We zijn daar heel dankbaar voor!” Dat beamen Irina en Maria. “Naast het gebed om vrede en wijsheid is er geld nodig om de grote hoeveelheid werk te kunnen doen. De steun vanuit Nederland is als een brandende kaars die warmte, hoop en geloof verspreidt. De oorlog heeft onze plannen veranderd, maar Gods plan staat vast en dat geeft ons vertrouwen in de toekomst.”