3 oktober 2017

Isus. De Bulgaarse naam voor Jezus

Op kerstavond wordt hij geboren. Isus. Vandaar dat hij deze speciale naam krijgt. In het Bulgaars betekent dit namelijk ‘Jezus’. Maar die naam blijkt bepaald geen garantie voor een mooi leven.

Zonder vader en moeder

De geboorte van Isus lijkt zo mooi. Het lijkt een speciaal kind. Geboren op Kerstavond. En in het begin van zijn leven is dat ook zo. Er komt zelfs nog een broertje bij. Maar dan overlijdt zijn moeder plotseling. Daar komt nog bij dat de vader van Isus juist in die week in de gevangenis terecht komt. Daar moet hij drie jaar blijven…

Alleen met zijn broertje

Zo blijft Isus alleen achter, samen met zijn broertje. Hij heeft de volledige verantwoordelijkheid. Maar juist dat zorgt ervoor dat Isus het er niet bij laat zitten. Hij is elke dag druk in de weer. Hij zorgt voor eten en drinken, hout voor de kachel en gaat samen met zijn broertje naar school. Hij probeert genoeg geld te krijgen om te overleven. Dat hij daar soms voor moet stelen, kan toch niemand hem kwalijk nemen, vindt hij. Zo lukt het hem om samen met zijn broer deze periode zonder zijn ouders te overleven.

De terugkeer van zijn vader

In maart van dit jaar wordt de vader van Isus ontslagen uit de gevangenis. Ze besluiten hun dorp te verlaten en ergens anders naar toe te verhuizen.  Isus gaat trouw naar school. En… in hun nieuwe dorp, Borovtsi, staat een centrum waar jongens kunnen leren werken . Om heel precies te zijn: ze leren daar meubels te maken en te bewerken.

De toekomst van Isus

Isus blijkt een uitstekende student te zijn. Zelfs zo goed dat zijn begeleiders toekomst in hem zien. Zijn doorzettingsvermogen, dat hij als kind al volop liet zien, heeft hem daar zeker bij geholpen. Want nog eventjes, en dan hoopt hij werk te vinden in deze sector. Een mooie toekomst ligt in het verschiet. Een toekomst als meubelmaker.

De jongen die op de foto staat is Isus niet.

Bekijk al onze projecten op de interactieve kaart