25 januari 2019

Igor gaat zonder benen door het leven… Reisverslag Oekraïne dag 2

Een bijzonder bezoek vandaag bij Igor en Oksana….. Via een enorm slechte weg die veranderd is in een ijsbaan, rijden we naar een dorp niet ver van Zdolbuniv. De naam van het dorp is Zagora, wat achter de bergen betekent. En dat zien we. Een enorme witte wereld met hier en daar een boerderij. ’s Zomers staat de velden vol met graan en is alles groen. Nu is het koud, er staat een harde koude wind en de mensen blijven zoveel mogelijk binnen. Ook Igor en Oksana kijken reikhalzend uit naar de zomer.

Het is indrukwekkend om het verhaal van Igor te horen. Een man die 18 jaar geleden stomdronken op het treinspoor lag. De trein kwam langs en het ging mis…. en zodoende moest hij vanaf dat moment zonder benen door het leven. Toch was dit niet genoeg om te stoppen met het drinken van alcohol. Zijn ‘vrienden’ kwamen het dan wel bij hem brengen. ‘Alles loste ik op met alcohol, om de ellende te vergeten’. Tot zo’n 10 jaar geleden diaken Wasja van de gemeente hem regelmatig bezocht en vroeg mee te gaan naar de kerk. Het Woord sprak, de Geest werkte en 9 jaar geleden mocht Igor gedoopt worden in de kerk van Zdolbuniv. Zijn vrouw Oksana hoeft niet lang na te denken wat voor haar een moeilijkere tijd was: ‘De tijd dat Igor dronk en zijn benen nog had, was moeilijker dat de tijd nu.’ Igor zorgt voor zijn gezin en heeft een boerderij opgebouwd waar hij zijn gezin mee kan onderhouden. Hij werkt op het land met een tractor die de broeders van de kerk bruikbaar hebben gemaakt voor handbediening. Ook zijn Lada is met de handen te besturen. Hij beweegt zich voort met zijn handen. Zo zorgt hij voor zijn varkens, de koeien, de kippen en voorziet hij in eten voor zijn gezin. Weer en verhaal, dat God levens verandert. ‘God is de enige Die zorgt en me genoeg energie geeft om dit allemaal te doen. Hij is de Enige die me helpt’, getuigt Igor.

Beschamend….. ik heb mijn beide benen nog. Ik hoef geen plastic zak om mijn heupen te binden om mij ‘droog’ door de sneeuw te begeven. Ik hoef niet alles bij elkaar te sprokkelen om mijn gezin te onderhouden. Beschamend,  hoe groot Igor spreekt van Zijn God Die hem vasthoudt en voor hem zorgt. Een les in dit kleine witte dorp achter de bergen. God gaat overal door met Zijn werk.

Gerben Heldoorn

Verdachte voorwerpen op Schiphol en de eerste indrukken in Oekraïne
Reisverslag Oekraïne dag 1 (+ video)

Een bijzonder bezoek aan Igor. Hij laat iets zien waar hij woont.., En hoe hij op een trekker komt.