Navigatie overslaan MENU

Hulpverlening in Oost-Europa tijdens en na Covid 19

Geplaatst op 23-10-2020 in Nieuws.

Het CPOE organiseert in de maand november online bijeenkomsten voor organisaties, kerken en commissies die actief zijn in Centraal- en Oost-Europa. Ten gevolge van Covid 19 richten we ons nu op online ontmoetingen. We kunnen zo ook een podium geven aan vertegenwoordigers uit Oost-Europa en kunnen in Nederland een breed publiek bedienen. We blikken terug en kijken vooruit op de impact van Covid 19 in Oost-Europa, laten trainers uit Oost-Europa aan het woord over de trainingen die zij gaan geven om lokale organisaties en kerken sterker te maken en we horen over de nood als gevolg van oplaaiend geweld tussen Armenië en Azerbeidzjan. En er worden nog meer onderwerpen voor het voetlicht gebracht.

Samen met haar deelnemers en themagroepen, organiseert het CPOE (Christelijk Platform Oost-Europa) op de vrijdagen in november (6, 13, 20 en 27) online bijeenkomsten over thema’s en werkwijzen die voor Centraal- en Oost-Europa relevant zijn. Covid 19 heeft er toe geleid dat veel organisatie en kerken die actief zijn in Oost-Europa, volop gebruik maken van online mogelijkheden tot communiceren en leren. Ook het CPOE wil op deze manier haar deelnemers en hun contacten in Oost-Europa ondersteunen. Zo heeft het CPOE een online leergang ontwikkeld waarmee organisaties en kerken in Oost-Europa getraind  kunnen worden om lokaal fondsen te werven en steun te mobiliseren waardoor ze sterker kunnen worden en hun afhankelijkheid kunnen verminderen. Door het CPOE getrainde vertegenwoordigers uit Oekraïne, Moldavië en Roemenië vertellen wat zij geleerd hebben van de Local Resource Mobilization training. Ze zullen vooruit blikken op de lokale trainingen die zij gaan geven aan lokale kerken en organisaties. Hiervoor kunnen lokale contacten aangemeld worden. Tijdens de bijeenkomsten zal Covid 19 en haar impact zichtbaar gemaakt worden. De GZB vertelt hoe de lokale kerken in hun werkgebied staande zijn gebleven en hoe deze tijdens en na Covid 19 zichtbaar en actief willen zijn in hun gemeenschap. Als voorbeeld hiervan zal Albanië uitgelicht worden. De themagroepen Oekraïne en Kinderontwikkeling zullen geleerde lessen en goede praktijken delen die betrekking hebben op respectievelijk optimale hulpverlening in Oekraïne en wat er nodig is om kwetsbare kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. In de aftrap op 6 november laten we deelnemers aan het woord die in landen werken die zichtbaar zijn in het Nederlandse nieuws, nl. Wit-Rusland en Armenië.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor organisaties, kerken en particulieren die actief zijn in Centraal- en Oost-Europa. Bestuursleden, vrijwilligers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

De bijeenkomsten zijn als volgt gepland:

  • 6 november: Ontwikkelingen anno 2020 (impact Covid 19, Armenië/Azerbeidjan) 11.00-12.30 uur
  • 13 november: Leertraject fondsenwerving Oost-Europa. 15.00-16.30 uur
  •  20 november: Wat heeft Oekraïne van ons nodig? 15.00-16.30 uur  
  • 27 november: Bijdragen aan een kansrijke omgeving voor kinderen. 15.00-16.30 uur.

Aanmelden kan via de datumlink of door te mailen naar info@cpoe.nl