7 maart 2018

Hulp voor Oekraïners die door oorlog getroffen zijn. – Uitzending 1 EO Metterdaad

Het is zo rond 4 uur vroeg in de morgen wanneer er in een klein stadje buiten Kiev, in Oekraïne, een bestelauto wordt ingeladen met voedselpakketten. Het zijn Andrey Malov en zijn vrouw Tanya, die in het donker geroutineerd inpakken.

Nog even en dan zal Andrey met zijn busje vertrekken voor een lange tocht van zeker twaalf uur of langer naar het oosten van Oekraïne. Een tocht die niet zonder gevaar is. Tanya probeert flink te zijn en niet te laten merken dat ze het moeilijk vindt dat Andrey op pad gaat.
Ze zijn het oosten zelf ontvlucht als gevolg van de oorlog drie jaar geleden toen de separatisten in dat deel van Oekraïne met geweld de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Een conflict dat leidde tot veel doden, gewonden en verwoesting.
Andrey werkt voor de lokale, christelijke stichting “Het licht van de opstanding”, die gesteund wordt door Kom over en help.

Het eerst contact van Andrey is in het stadje Konstantinovka met de lokale voorganger Sergei. De gemeente van Sergei is eigenlijk te arm om de voorganger te betalen en daarom werkt hij ook als schoenmaker. Hij kan zo zijn gezin onderhouden maar vindt het tegelijk een mooie manier om zijn klanten over het evangelie te vertellen. In dit gebied is veel armoede als gevolg van de oorlog en sommige mensen hebben nauwelijks een dak boven hun hoofd, te eten of kolen voor de verwarming.
Sergei en zijn gemeenteleden proberen vanuit hun eigen karige bestaan toch te delen met vluchtelingen en weduwen en wezen. De hulp van Andrey en zijn stichting is meer dan welkom. Zo lukt het bijvoorbeeld om een weduwe en haar dochter te helpen met nieuwe ramen zodat het huis eindelijk een beetje warm kan worden in de strenge Oekraïense winter.

Helpt u Andrey Malov bij zijn praktische werk voor armen, bejaarden, weduwen en wezen in dit verarmde en door de oorlog getroffen gebied?
U kunt uw bijdrage overmaken op NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Oekraïne.

Bekijk ook de tweede uitzending van EO Metterdaad
Bogdan heeft al 5 maanden geen salaris gekregen.