8 november 2018

Het gaat beginnen! De eerste trainingsdag. – Trainingsreis Moldavië dag 3

Deze ochtend gaat de wekker om 07.00 uur. We nemen nog snel even onze voorbereidingen door en gaan naar beneden voor het ontbijt. Ze hebben echt hun best gedaan, het lijkt wel een Hollands ontbijt met kaas, ham en brood. Na het ontbijt pakken we alle spullen die we nodig hebben en rijden met Doina en haar ouders naar de kerk waar we de training gaan geven.

Rond 09.00 uur start de vader van Doina met gebed en stellen we ons voor. Er zijn zo’n 25 personen. Ieder zit hier met een andere achtergrond. De verschillen lopen ver uiteen. Van moeders van autisten tot psychologen en begeleiders die werken op een kinderdagverblijf. Achteraf horen we van Doina dat er ook mensen bij waren die bij de lokale overheid werken. Deze mensen komen meestal alleen om een audit te doen, maar zijn er deze dag bij om de training over autisme bij te wonen.

Nadat we vragen wat men al weet over autisme horen we dat de meeste personen de basale kennis over autisme kennen. Doina vertelde ons gisteren dat er globaal aandacht wordt gegeven aan autisme op scholen. Dit maakt dat we niet verder kunnen werken op het geleerde maar juist vanaf het begin moeten beginnen.

Bij het benoemen van de symptomen zie ik veel mensen knikken. Ze herkennen veel dingen en stellen hier ook uitgebreid vragen over. De vragen worden erg breed gesteld. Men wil graag weten wat de oorzaak is men vraagt zich af of het komt doordat men teveel achter de computer zit. Hoe bespreek je seksualiteit met mensen met autisme? Waarom maken mensen met autisme soms harde geluiden of tellen ze hard op?

We hebben bijna alle vragen kunnen beantwoorden maar we merken wel dat er herhaling nodig is om het vast te leggen.

Tijdens deze eerste dag hebben we de volgende methodes behandeld:

  • IJsberg methode
  • De driehoek methode
  • En een deel van de geef me de vijf puzzel.

De aanwezigen gaven aan dat ze de aangeboden theorie goed konden opnemen en dat het duidelijk voor hen was.

Na afloop van de dag hebben we gevraagd om feedback en wat met graag op de tweede dag wilde horen. Doina heeft ons gedurende de dag vertaald vanuit het Engels naar het Roemeens, wat bijzonder goed verliep.
Nu aan het einde van de eerste trainingsdag merken we dat ons hoofd vol zit met Engelse woorden. We gaan nu nog even voorbereiden voor morgen en dan hopen we te gaan slapen. Op naar morgen!

Kennisoverdracht, gezelligheid en helaas: het einde al in zicht
Trainingsreis Moldavië dag 4