Navigatie overslaan MENU

Gezamenlijke noodhulpcampagne haalt al €1 miljoen op voor Oekraïne

Geplaatst op 01-03-2022 in Nieuws.

Direct doneren

Vorige week zijn christelijke organisaties samen binnen het Christelijk Noodhulpcluster in actie gekomen voor hulp bij de grote humanitaire crisis in Oekraïne en buurlanden. Inmiddels is ruim €1 miljoen aan donaties opgehaald waarmee via lokale partners hulp kan worden verleend. Hulp en donaties blijven de komende tijd hard nodig.

De lokale hulp bestaat onder andere uit het voorzien in eten en drinken, opvang, dekens, bedden en traumazorg. Het Christelijk Noodhulpcluster verleent die hulp in buurlanden van Oekraïne waar nu veel vluchtelingen aankomen, maar waar mogelijk ook in Oekraïne zelf.

Dat de nood hoog is ervaart ook EO-directeur Arjan Lock. Namens EO Metterdaad is hij op dit moment in Moldavië, in het grensgebied met Oekraïne om de noodhulp in beeld te brengen. “Bij de grens staat een kilometerslange rij met allemaal mensen die vluchten uit Oekraïne vanwege de bombardementen en de angst dat de Russen daar komen. En als je de mensen hier in de ogen kijkt dan zie je dat ook. Ze zijn bang en willen maar één ding: veilig naar de andere kant.”

Om die vluchtelingen aan de andere kant van de grens goed op te vangen, ondersteunt Dorcas onder andere met het distribueren van voedsel. Zo zijn er afgelopen weekend al ruim 500 voedselpakketten uitgedeeld. Ook is Dorcas de mogelijkheden aan het onderzoeken om voedselpakketten, hygiënepakketten en andere basisbenodigdheden vanuit Roemenië en Moldavië te vervoeren naar Oekraïne.
Kom over en help werkt samen met Oekraïense en Moldavische partnerorganisaties. Ze delen onder andere brood en soep uit aan kwetsbare groepen, waaronder ouderen en gehandicapten. Ook zijn ze er voor kinderen en gezinnen, zowel in Oekraïne als in Moldavië, waar veel vluchtelingen stranden. Ghenadie Russu, directeur van partnerorganisatie Invest Credit: “Bij de grensovergang van Moldavië staan tienduizenden ontheemden. Het is moeilijk te geloven dat dit echt gebeurt.”

Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA vormen in deze campagne samen het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie met een noodhulpcampagne. Ter plaatse werken de organisaties samen, zodat zij snel en effectief noodhulp kunnen verlenen.

Uw bijdrage maakt daadwerkelijk verschil!