8 september 2017

Er begint wat licht te schijnen voor Bogdan

Het is een kostbaar geschenk. Een geschenk van God. Die boodschap horen we vanuit Rivne in Oekraïne. Waar gaat het over? De hippotherapie, een speciale therapie met paarden voor onder andere kinderen met een beperking. De kinderen, de moeders, de vrijwilligers en de chauffeurs die de kinderen ophalen zijn dankbaar en blij voor deze kans.

In moeders armen

Daar ligt hij. In de armen van zijn moeder. In een grauw en donker huis ontmoeten wij Bogdan. Een jongetje van twee of drie jaar oud met heldere ogen en een mooie lach. Onafscheidelijk met zijn moeder. Onafscheidelijk vanwege de liefde voor elkaar, maar ook onafscheidelijk omdat Bogdan niet zonder zijn moeder kan leven. Zijn benen zijn verlamd, zijn longen werken niet goed en eten krijgt hij door de sonde.

Vanuit moeders armen…

Een minibus rijdt naar de ingang van de plek waar de hippotherapie plaatsvindt. In die bus zit Bogdan, samen met zijn moeder. Het bezoek van Oksana, die de therapie geeft, is niet voor niets geweest. In dat grauwe en donkere huis begon wat licht te schijnen. Bogdan kan therapie krijgen. De ogen van Bogdan beginnen te stralen en een lach is te zien op zijn gezicht.

… op een paard

Dan is daar het moment. Bogdan neemt alles goed in zich op. De sterke handen van een vrijwilliger pakken Bogdan op. Alles is nieuw. Het geluid, de geur van paarden, het felle licht. Hij hoort de stappen van het paard. Hij voelt dat hij wordt opgetild en wordt neergelegd op de warme rug van het paard. Het paard is kalm en de vrijwilligers weten wat ze moeten doen. Het eerste rondje volgt. Een begin van deze therapie voor Bogdan. Een begin van een nieuwe toekomst.

Een kostbaar geschenk

Voor Bogdan is dit een kans, maar ook voor vele andere kinderen uit de omgeving van Rivne. Een kans om deze therapie te volgen met hopelijk een goed resultaat. De voorbeelden zijn er. Kinderen die in een rolstoel kwamen en al lopend dit project verlaten. Een kostbaar geschenk, dat is het!

Op de foto’s zijn allerlei kinderen te zien die gebruik maken van deze speciale vorm van therapie. 

Bekijk al onze projecten op de interactieve kaart