Navigatie overslaan MENU

Een eerste werkbezoek in tijden
van corona naar Moldavië

Geplaatst op 15-09-2021 in Nieuws.

Het was een vreemde ervaring om na ruim anderhalf jaar weer naar Moldavië te reizen! Het eerste projectbezoek na het uitbreken van de wereldwijde pandemie. Na alle online contacten was het goed om elkaar weer écht te ontmoeten. De online middelen heb ik ervaren als een grote zegen en toch is écht contact nodig! Het praten over moeilijke kwesties doe je toch gemakkelijker onder vier of meer ogen dan via een beeldscherm. Tegelijk gaven verschillende partners aan dat het contact de achterliggende periode zeker niet minder is geweest en dat de verbinding, die zij en wij zo belangrijk vinden, ook ervaren is door de online contacten.

Als vanouds

En een werkbezoek ging weer als vanouds… In drie dagen spreek je enorm veel verschillende mensen. Ik heb ze even geteld. Meer dan 50 verschillende mensen hebben we gesproken. Van de Nederlandse consul in Moldavië, twee gemotiveerde burgemeesters en zes jonge ambitieuze ondernemers tot oma Jeana; een oude weduwe die in een huisje van een soort modder woont.

Deze reis liet me weer zien hoe ontzettend divers het werk is wat we doen. We stimuleren als Kom over en help ondernemerschap om zo de armoedespiraal te doorbreken, en tegelijk zijn Jezus’ woorden zo waar: ‘De armen hebt u immers altijd bij u…’

De toekomst

Gelukkig zijn er jongeren die hun toekomst niet zoeken in het buitenland, maar met wat financiële hulp, juist in Moldavië werk zoeken of een bedrijfje opbouwen. Het is bijzonder om te zien dat organisaties als Bethania, onze partner, pleegouders helpt met een groentekas of koeien, om zo in eigen levensonderhoud te voorzien. Gelukkig zijn er mensen die naar mensen in kwetsbare omstandigheden omzien, zodat baboeska Jeana niet helemaal alleen op deze wereld is. Jezus woorden zijn en blijven waar: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.

Gerben Heldoorn

Directeur Kom over en help

Moldavië, land gevangen in armoede