13 januari 2020

Een zondag in Oekraïne – Reis Hoornbeeck College Rotterdam dag 5

We hadden om 08:15 afgesproken met Irina om naar de kerk in Zjitomir te gaan. We vonden het wel al een beetje vroeg, maar we dachten dat het ver rijden was en dat de kerk vroeg begon. Inmiddels 08:30 en nog geen Irina te bekennen. 08:45 nog niemand…. Toen toch maar een appje gestuurd. Bleek dat we pas 09:15 klaar moesten staan.

Bij de kerk aangekomen werden we hartelijk verwelkomt door de mensen uit de kerk. Voor sommigen zaten er zelfs bekenden bij. De dienst werd vertaald waardoor we goed mee konden luisteren. We hebben verschillende meditaties gehoord: één over Jozef en de weg die God met hem ging en één over de vruchten van de Geest naar aanleiding van verschillende Bijbelgedeelten. Ook hebben we nog een paar liederen gezongen. Aan het eind van de dienst was er nog een mededeling over de oorlog in Oekraïne. Het was namelijk zo dat er verschillende families in de kerk zaten waarvan de man/vader was overleden in de oorlog de afgelopen jaren. Deze families (vrouw en kinderen) moesten naar voren komen om samen te bidden en om een gift te ontvangen. Dit was best wel heftig omdat je dan pas echt beseft dat deze mensen een dierbaar familielid zijn kwijtgeraakt.

Na de dienst gingen we met elkaar pizza eten in een klein gebouwtje. We merkten dat de tradities hier op zondag anders zijn dan in Nederland. Toch was het bijzonder om ook deze dingen mee te maken. Je merkt namelijk echt een cultuurverschil.

Na het eten van de pizza liepen we over de markt. Ook verschillende mensen uit de kliniek gingen mee, dat maakte het extra gezellig. Daarna bezochten we een typisch Oekraïens-Orthodoxe kerk. Hoofden moesten bedekt zijn. Veel bezoekers bekeken de dingen die in de kerk stonden zoals: beelden, schilderijen en relikwieën en kusten ze daarna. Er lagen doekjes om deze kus weer af te vegen en dan kwam de volgende. Wel leuk om zo de cultuur te ontdekken.

Om 16:00 zouden we een andere kerkdienst bijwonen maar voordat we dit gingen doen zijn we naar de rivier gegaan. Dit was een prachtig stukje natuur waar we een rondje hebben gelopen. Ontzettend mooi en indrukwekkend.

Eenmaal in de kerkdienst aangekomen was er ook een tolk voor ons geregeld die de preek in het Engels samenvatte en vertaalde. Het ging over de wijze en dwaze bouwer. Ook in deze kerk hebben we een lied gezongen. Martijn Duifhuizen kreeg nog een interview in verband met oude bekenden.
Toen de kerkdienst was afgelopen hebben we met een aantal jongeren van de kerk een stukje door het centrum gelopen. Het is best bijzonder om zo een zondagavond te hebben, maar zoals we al zeiden: de cultuur is hier heel anders.

Als laatste hebben we met elkaar (de klas, de cliënten van het Anker en het Baken en de leiding) lekker gegeten (kip met salade en broodjes). Na het eten hebben we nog liederen gezongen en met elkaar een spel gedaan. Korte spel uitleg: een van de cliënten speelde een leraar en een klasgenootje de leerling. Het was de bedoeling dat de leerling de leraar (piloot) na deed. Daarna kreeg de leerling een examen en moest hij aan de leraar (piloot) uit gaan leggen hoe je een vliegtuig moest besturen. Aan het eind moest de leerling weer op de stoel gaan zitten. Op het moment dat de leerling op de stoel ging zitten was er stiekem een spons met water op gelegd wat een natte kont tot gevolg had.
Aan het eind het spel werden wij bedankt door de mensen hier en wij hebben hen bedankt voor hun gastvrijheid en vriendelijkheid. We baden met elkaar en namen afscheid. Al met al, een super geslaagde dag!

Mathilde en Annette

Lees alle blogs van deze leerlingen tijdens hun reis