Navigatie overslaan MENU

Een warm welkom tijdens
het werkbezoek in Armenië

Geplaatst op 29-09-2021 in Nieuws.

Het is maandag 13 september 23.00 uur als het vliegtuig ons veilig aan de grond zet in Jerevan. Direct krijg ik een sms’je van mijn provider: ‘Welkom in Armenië’. Met een actuele temperatuur van 31°C is dat gerust een ‘warm welkom’ te noemen.

Hartelijk ontvangst

Een nóg warmer welkom ontvangen we diezelfde week in Torfavan. Een dorpje met ongeveer 500 inwoners gelegen in het oosten van Armenië, nabij de grens met Azerbeidzjan. Na een rit van 2,5 uur rijden, met prachtige vergezichten over het Sevanmeer, parkeren we ons busje voor het dorpshuis. Tot onze grote verrassing worden we daar opgewacht door de halve dorpsgemeenschap. We worden overladen met bloemen en getrakteerd op een uitvoering van muziek, zang en dans. Alles spreekt van grote blijdschap, dankbaarheid én hoop voor de toekomst. We zijn er ontroerd van.

Schapetrots

Na een informatieve presentatie door de dorpsleider gaan we het dorp in om een gezin te bezoeken. Bijna drie jaar geleden hebben 100 gezinnen uit dit dorp elk vier schapen gekregen met het doel die te verzorgen en te fokken om er vervolgens een inkomen mee te verdienen. Een aantal van hen hebben daar twee jaar geleden nog eens een kalf bij gekregen met hetzelfde doel.

Het gezinnetje staat al op ons te wachten. Vader, moeder en drie kinderen. Vol trots laat moeder de matrassen en dekbedden zien die ze van de schapenwol gemaakt heeft. Het voelt lekker zacht en warm genoeg voor in de winter. De kinderen leiden ons vervolgens naar de stal waar we een koe met haar kalf zien. De veestapel is al verdubbeld! De schapen zien we niet, die verblijven nog in de bergen met de andere schapen uit het dorp. Voordat we vertrekken moeten we nog even proeven van de zelfgemaakte schapenkaas en -yoghurt. Daarna zwaaien ze ons met stralende ogen uit.

Sprankjes van hoop

Het zijn deze stralende ogen die ons bijblijven op de terugreis naar Jerevan. Ondanks de problemen in Armenië en de moeilijkheden waar ook de gezinnen in Torfavan mee te maken hebben, zijn er sprankjes van hoop. Dát is wat blijkt uit het warme welkom van deze dorpsgemeenschap.

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt

Bekijk meer uitzendingen van KOMpassie