31 augustus 2017

Een ondernemende dominee

Je hebt van die mensen, die stralen van alle kanten liefde, warmte en gedrevenheid uit. Zo iemand kwam ik tegen in Moldavië, toen ik daar begin dit jaar was: pastor John. Hij is predikant en beheert samen met zijn vrouw een dagopvang voor kinderen uit arme gezinnen. Dat de kinderen van hem houden en hij van hen, is voelbaar en zichtbaar. Ze moeten hem echt even een knuffel geven als ze binnenkomen...

In de landen waar we werken, zien we nogal eens een passieve houding en wordt er weinig initiatief getoond. Hardwerkende en actieve Nederlanders kunnen dat nauwelijks begrijpen.

Het heeft alles te maken met de geschiedenis van deze landen. Initiatieven werden niet op prijs gesteld, maar juist de kop ingedrukt.

Pastor John laat zien dat er zonder meer ook initiatiefvolle Moldaven zijn. Hij werd getroffen door de problemen in gezinnen. Hij zag kinderen die verwaarloosd worden door hun ouders. Hij zag moeders die er alleen voor staan omdat vader naar het buitenland is om te werken. Hij zag ouders die niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen.

Het was voor pastor John helder: hier moet iets gebeuren. En dat was het begin van de dagopvang waar nu dagelijks zo’n twintig tot dertig kinderen komen.

Ik vind het zeer bemoedigend om mensen als pastor John te ontmoeten. Ze zijn een grote zegen voor tal van kinderen en gezinnen. En ze laten zien dat het loont om initiatieven te nemen.