Navigatie overslaan MENU

Dreigende wolken boven Armenië

Geplaatst op 02-10-2020 in Nieuws.

Doneer en help de vluchtelingen met kleding, voedsel en veldbedden!

Vanaf zondag 27 september is het opnieuw erg onrustig in de Kaukasus. Al lang is er sprake van een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de bergregio Nagorno-Karabach. Na het uitbreken van de gevechten heeft Armenië grote groepen reservisten opgeroepen om zich bij het leger te voegen in de grensstreek. Een nieuwe oorlog lijkt dichtbij.

Van onze partnerorganisaties krijgen we verontrustende berichten over de situatie en worden we opgeroepen tot gebed. In de video (onderaan de pagina) legt onze directeur Gerben Heldoorn de situatie uit.  De impact van het conflict op het land en de bevolking is groot. Het land heeft naast het coronavirus nu nog een vijand te bestrijden. En dat nu de winter voor de deur staat.

Veel Armeniërs zijn opgeroepen voor militaire dienst waardoor veel gezinnen hun kinderen en ouders naar het front hebben zien vertrekken. Familieleden blijven met grote zorgen achter. Dit heeft ook tot gevolg dat veel werkzaamheden stil liggen. Zo is de renovatie van de voorschoolse opvang in Torfavan vooralsnog gestaakt.

De mannen die uit de stad Vardenis aan dit project werken zijn allemaal opgeroepen voor de militaire dienst, zodat de werkzaamheden nu geheel stil liggen. Hopelijk komt er binnenkort een eind aan deze gehele precaire situatie zodat de werkzaamheden opnieuw kunnen worden opgepakt tot ontwikkeling van het dorp.’ (Maria Goris – Little Bridge)

Wat de invloed van het conflict is op de economie is nog niet bekend. Maar duidelijk is dat ondernemers het in Armenië erg zwaar hebben. De preventieve maatregelen die de overheid had getroffen ter bestrijding van het coronavirus hadden al een grote impact op de economische activiteiten. Daar komt nu nog een beperkende factor bij. Zaruhi van onze partnerorganisatie Metis Garden ervaart het aan den lijve. Ze probeert haar zelf geteelde bloemen op de markt te verkopen, maar er zijn geen klanten.

“Na vijf maanden quarantaine door het coronavirus en de huidige oorlog kopen mensen alleen nog wat ze echt nodig hebben.” (Zaruhi Mikayelyan – Metis Garden)

De vluchtelingenstroom die vanuit Nagorno-Karabach naar Armenië op gang is gekomen, stelt onze partnerorganisaties voor andere vraagstukken. De Armeense overheid heeft hen gevraagd hun gebouwen beschikbaar te stellen en alles in het werk te stellen deze vluchtelingen te helpen. In de gaarkeukens verblijven nu vluchtelingen uit Nagorno-Karabach en is er grote behoefte aan bedden, kleding, voedsel en medicijnen. De Armeense bevolking én de Armeense diaspora doen wat ze kunnen. Ze zamelen voedsel, medische benodigdheden en kleding in en verdelen dat onder de soldaten en de vluchtelingen.

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt