16 mei 2018

De verhalen van deze kinderen moeten gehoord worden – Blog Esmé Wiegman

Kiezen vraagt moed

Waar je ook woont ter wereld, de geboorte van een gehandicapt kind is voor ouders altijd moeilijk. Tijdens je zwangerschap maak je je een voorstelling van een leven met een ‘gezond’ kind, waar jij de trotse en dankbare vader of moeder van mag zijn. Doordat in steeds meer landen op grote schaal prenataal onderzoek plaatsvindt (onderzoek van het ongeboren kind) hoor je steeds vaker verhalen dat ouders voor abortus kiezen als uit onderzoek blijkt dat er iets (grondig) mis is met je kind. Kiezen voor het uitdragen van de zwangerschap en de geboorte van je kind vraagt om moed en doorzettingsvermogen. Na de geboorte van je gehandicapte kind wacht een wereld van verschil in het aanbod van gezondheidszorg, begeleiding en ondersteuning. In Nederland ziet dat er totaal anders uit, dan in landen die grenzen aan de Europese Unie.

Schrijnende verhalen

De problemen in Nederland zal ik niet wegpoetsen. De recente discussies in de Tweede Kamer over arbeidsgehandicapten en het minimumloon brachten schrijnende voorbeelden aan het licht. Ook ken ik de verhalen van ouders die van het kastje naar de muur worden gestuurd als hun kind een combinatie van beperkingen en problemen heeft.

Maar het is in Nederland altijd nog vele malen beter dan bijvoorbeeld in Oekraïne waar ouders met hun kinderen compleet op zichzelf zijn aangewezen. Voor aanpassingen van je woning, dagbesteding of mantelzorgondersteuning kun je niet bij de overheid of een zorgverzekeraar aan kloppen. Dat maakt kwetsbaar leven nog eens extra kwetsbaar.

Kinderen krijgen een gezicht

In de tijd van het communisme bestonden gehandicapte kinderen niet. Ze werden weggestopt in staatsinstellingen. De afgelopen jaren zijn de kinderen meer in beeld gekomen. Kom over en help geeft gehandicapte kinderen in hun campagne terecht een gezicht. De verhalen van deze kinderen en hun ouders moeten gehoord worden. En wij moeten vervolgens niet wegkijken. We kunnen wat betekenen voor hen door gebed en (financiële) steun via Kom over en help.

Esmé Wiegman

Alles lezen over de campagne 'Gewoon samen'