6 november 2018

De Schutse gaat internationaal! – Trainingsreis Moldavië dag 1

Voordat we beginnen met het beschrijven van onze belevenissen willen we ons eerst voorstellen...

Ik ben Jose Oudshoorn en woon in Bennekom. Sinds 8 maanden werk ik bij de Schutse op de locatie in Achterberg. Toen ik de vacature voorbij zag komen, wist ik zeker dat dit iets voor mij was. Ik houd van avontuur en help graag anderen. Zo was ik vorig jaar nog vrijwilliger in Malawi op een jongerenhuis. Ik hoop een goede tijd te hebben in Moldavië en de mensen iets blijvend bij te brengen zodat ze straks, zonder hulp van anderen, weer verder kunnen.

Ik ben Arie van Zetten, 25 jaar, maatschappelijk werker, werkzaam bij De Schutse en in de praktijk van Ben Zijl (psycho-sociale hulpverlening). Toen de vacature voor trainers voor Moldavië werd rondgestuurd werd ik meteen enthousiast. De werkzaamheden bij Ben Zijl bestaan voornamelijk uit hulp verlenen aan mensen met autisme. Deze kennis hoop ik over te gaan dragen tijdens de trainingen in Moldavië.

Onze collega Willeke Teunissen is in 2017 in Moldavië geweest met verschillende andere organisaties in samenwerking met Kom over en help. Zij gaf aan dat het erg dankbaar werk is en dat de mensen in Moldavië weinig kennis hebben over autisme. Deze vorm van kennisoverdracht sprak mij aan en ik hoop van harte een steentje te kunnen bijdragen bij het vergroten van de kennis over autisme zodat de cliënten daar beter geholpen kunnen worden.

Na een periode van solliciteren, gesprekken voeren en voorbereiden is het vandaag dan eindelijk zover. Vandaag gaan we naar Moldavië om een training te geven over autisme aan een organisatie genaamd Charity Mission.
We spreken om half tien af op Schiphol. Na het inchecken en een grondige fouillering, is er genoeg tijd om een bak koffie te halen. Jose gaat voor een kop hete thee. Dat die heet is, wordt even later duidelijk als er een grote blaar vormt op haar vinger.
Er heerst een rustige sfeer op Schiphol; je zou er zo een vakantiegevoel van krijgen. Onze vlucht heeft iets vertraging, maar om 12.05 zijn we dan echt ‘los’ en onderweg naar Roemenië, waar we een tussenstop hebben.

In een klein gezellig (bijna huiselijk) propellervliegtuigje (waar de piloot tijdens de vlucht even gebruik maakt van de toilet achterin het vliegtuig) worden we naar Moldavië gebracht.
Zodra we aankomen in Moldavië, worden we door Doina en haar vader en moeder opgehaald. Doina had de dagen voordat we kwamen een vertaalklus gehad in een ander deel van Moldavië. Ze had verschillende preken vertaald. En kwam vrijwel tegelijk met ons aan op de luchthaven.

We gaan met Doina meteen even de hoofdstad Chisinau in, waar we ons avondeten nuttigen.
Vandaar reizen we zo’n 25 kilometer verder naar het huis van de familie, waar we gebruik mogen maken van het gastenverblijf. Het gastenverblijf ziet er prachtig uit, waar we deze enerverende dag afsluiten met een geblaarde Jose en ben ik inmiddels helaas ziek.

De organisatie New Hope van binnenuit.
Trainingsreis Moldavië dag 2