28 oktober 2019

De armoede met eigen ogen zien – Reis Ichthus College dag 6

We begonnen de dag met ontbijt. Dit was vroeg. We moesten om half 8 eten. Dat betekent dus dat we om zeven uur op moesten staan. We stapten om acht uur het busje in en haalden toen Maria Goris op van de stichting ‘Little Bridge’. Zij was onze gids voor vandaag en dat was fijn, want zij spreekt Nederlands.

Deze mevrouw werkt al 23 jaar in Armenië en doet heel veel goede dingen voor de arme mensen hier. We gingen als eerste naar het meer van Sevan. Dat bleek het grootste meer te zijn van Armenië. We stopten op een plek waar twee heel oude kerken staan en daarbij waren leuke kraampjes. Daar hebben we nog allemaal even de laatste souvenirtjes gekocht.

Daarna moesten we twee uur rijden naar één van de armste dorpjes van Armenië om te kijken waar ons geld naartoe is gegaan. We kregen daar fruit en thee of koffie. Bij die dorpjes was het erg schrikken, de armoede was daar duidelijk te zien. We zagen daar vrouwen met kinderen, waarvan de vaders hun gezin verlaten hadden. En families zonder waterleiding, toilet of keuken en huizen met gaten in het dak. Hier hebben veel mensen schapen of een koe gekregen, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. We zagen ook huizen waar het dak van asbest was vervangen door een nieuw dak.

Toen reden we naar een ander dorp waar we gingen lunchen. Je kon kiezen tussen kebab, een worstenbroodje of een pizza. Daarna moesten we alweer twee uur naar huis rijden en toen hebben we Maria ook gedag gezegd. We stopten wel vaak, want er mensen moesten naar het toilet. Na twee uur rijden kwamen we eindelijk aan bij onze accommodatie. Toen gingen we snel onze spullen brengen naar onze kamer en daarna eten. Want het eten stond al klaar. We aten kebab en spaghetti.

Groetjes Annieke en Anne-Lieke.

Lees alle blogs van deze leerlingen tijdens hun reis