17 april 2019

De achtjarige Evgen, misbruikt en verwaarloosd, maar nu tóch echt kind

Wat kunnen kinderen ongelooflijk veel meemaken! Evgen uit Oekraïne is daar een voorbeeld van. Terwijl z’n moeder op een avond zich bezat bij vrienden, vergeet ze haar zoontje. De achtjarige Evgen zwerft op straat rond. Een man met úiterst verkeerde bedoelingen spreekt het kind aan, neemt hem mee, drogeert en misbruikt hem een nacht lang. Hij laat het kind voor oud vuil achter…

Ontzet

De volgende morgen probeert Evgen de weg naar huis te vinden. Deze keer spreekt een vrouw met góede bedoelingen hem aan. Evgen vertelt aan haar wat er in de afgelopen nacht gebeurd is. De vrouw is ontzet en brengt de jongen direct naar het politiebureau.
De politie hoort het hartverscheurende verhaal aan en komt direct in actie. Ze proberen, aan de hand van het verhaal van Evgen, erachter te komen wie zijn moeder is, én wie de jongen heeft misbruikt.

“Ik ben naar bed gegaan”

Na twee uur vinden ze de dader, het blijkt dat hij al meerdere keren met z’n handen niet van kinderen kon afblijven. Ook de moeder van Evgen vinden ze. “Waarom ben je vannacht je kind niet gaan zoeken, toen je thuis kwam en hij er niet was?” Het antwoord is ontluisterend. “Ik ben naar bed gegaan, en was van plan om jullie vanmorgen te bellen. Ik wilde niet middenin de nacht de politie storen”, zegt Evgen’s moeder. Het is volstrekt duidelijk dat Evgen in deze onveilige thuissituatie niet kan blijven.

Lieve pleegouders

De politie beraadt zich wat ze moet doen. Eén van de agenten kent het centrum ‘My Family’. Ze gaan met de jongen naar het centrum toe en liefdevol wordt hij ontvangen. Wat is het hier ánders als thuis bij zijn moeder! De mensen zijn aardig en vriendelijk, hij hoort verhalen uit de Bijbel en hij mag over alles praten wat hij heeft meegemaakt en zo moeilijk vindt. Langzamerhand wordt Evgen weer een kind als alle andere kinderen.
Dát is het moment dat hij niet meer in het centrum hoeft te wonen. Naar huis toe kan, in elk geval voorlopig, niet meer. Hij krijgt lieve pleegouders die de komende jaren voor hem zullen zorgen. En hier, bij zij nieuwe familie, is Evgen weer écht kind.