15 november 2017

Elke dag is een zegen! – Werkbezoek Moldavië

Onderwijs

Petru, Antonina en hun dochter Doina zijn de drijvende krachten achter de dagopvang die we vandaag in Moldavië bezoeken. In een naar Nederlandse maatstaven veel te klein klaslokaal worden 5 dagen per week circa 12 kinderen met een beperking opgevangen. Ieder kind heeft specifieke zorg en aandacht nodig, die de medewerkers met veel liefde geven. De kinderen krijgen naast fysiotherapie en een warme maaltijd ook onderwijs aangeboden.

Weggestopt

Kinderen met een beperking tellen niet mee in Moldavië. Petru en Antonina hebben dat zelf ervaren toen ze 15 jaar geleden hun zoon Petru-Marius met het syndroom van Down kregen. Ze kregen vragen als: “Heb je drugs of alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap?” De artsen zagen Down bij hun zoon als een ziekte en de oplossing lag volgens hen in een psychiatrisch ziekenhuis. In Moldavië worden naar schatting 160.000 kinderen met een beperking weggestopt. Veel van hun ouders ervaren grote druk en raken verslaafd aan de alcohol of hun huwelijk loopt er door stuk.

Opdracht

Omdat de scholen geen faciliteiten bieden aan kinderen met een beperking, zijn Petru en Antonina hun dagopvang begonnen. Ze hadden de kans om te emigreren, maar God maakte hun duidelijk dat ze hier in Moldavië moeten blijven. Hij gaf hen Petru-Marius en daarmee een opdracht. Ook de andere kinderen van Petru en Antonina werken mee in het project terwijl zij elders zoveel meer kunnen verdienen. Omdat de nood groot is, leeft het verlangen om de opvang uit te breiden naar 30 kinderen. Antonina: “Het leven hier is moeilijk, maar God is groot. We zien Zijn zegen iedere dag!”