23 februari 2018

Boodschapper van vrede in een wanhopige situatie

Probeert u het zich eens voor te stellen… Je bent jong én zwanger én in de steek gelaten door je vriend en je familie. En dan beval je van een meisje met een hersenverlamming. Wat voel je je dan alleen en wanhopig!

Als je kind achterlaten de enige ‘oplossing’ lijkt

Dit is, heel in het kort, het verhaal van Yana. Het is best wel te begrijpen dat Yana erover denkt om haar baby Ludmyla in het ziekenhuis achter te laten. Dat gebeurt met gehandicapte kinderen heel vaak in Oekraïne. En ze is zó alleen en ze weet ook niet hoe ze goed voor haar kwetsbare meisje kan zorgen. Daar is in haar land niet veel over bekend. Want kinderen met een beperking, die worden veelal weggestopt.

Een boodschapper van vrede

Op dit wanhopige moment komt Yana in contact met een medewerker van “Life in Full”. Dit blijkt een echte boodschapper van vrede te zijn. Het centrum “Life in Full” wil vrouwen zoals Yana ondersteunen met praktische hulp, begeleiding, therapie en training. Ook Yana en Ludmyla worden geholpen. Ludmyla krijgt allerlei soorten therapie, waardoor ze nu haar hand kan gebruiken en een beetje kan praten. Gezien haar conditie is dit heel bijzonder! Yana krijgt psychologische begeleiding en ze wordt geholpen bij de verzorging van Ludmyla.

Een hoopvolle toekomst

Maar… het leven wordt nóg mooier voor moeder en kind! Yana trouwt met een man die veel van haar én van Ludmyla houdt. Zoveel zelfs, dat hij het meisje adopteert.
Wanneer Yana opnieuw zwanger is, krijgt ze begeleiding vanuit “Life in Full”. Inmiddels is ze bevallen van een gezond meisje. En Ludmyla? Die is grote zus! Ze gaat naar een aangepaste school en vindt het fijn om op te trekken met kinderen van haar leeftijd.

Bekijk al onze projecten op de interactieve kaart

Kom meer te weten over het land Oekraïne
Oekraïne is het grootste land van Europa. Het is sinds 1991 een onafhankelijke staat.