Navigatie overslaan MENU

‘Blijf kalm en heb vertrouwen’

Geplaatst op 27-01-2022 in Nieuws.

Dat was in het kort de boodschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Te midden van dreigementen en speculaties sprak hij het Oekraïense volk toe. “Al onze burgers, vooral de ouderen, moeten dit begrijpen. Adem uit. Kalmeer. Ren niet naar de winkel om boekweit en lucifers in te slaan. Houd het hoofd koel en vertrouw op onze troepen, op ons leger én op ons Oekraïne. Laat je niet opjagen, reageer verstandig op alles, niet emotioneel! Met je hoofd, niet met je hart”, zei hij. Maar hoe doe je dat en kun je überhaupt rustig blijven in zo’n situatie? Een aantal van onze Oekraïense partnerorganisaties reageren.

Nerveus

Andrey, directeur van hulporganisatie Emmanuel in het zuiden van Oekraïne, is een van hen. Op onze vraag hoe het met hen gaat, vertelt hij: “Het gaat goed met ons. Onze regering vertelt ons dat alles onder controle is en dat we niet in paniek moeten raken. Dat proberen we dan ook te doen’’.

Dat dat niet eenvoudig is te midden van alle dreigementen en speculaties horen we van Boris, directeur van organisatie Licht van de Opstanding. “We zijn OK. Maar we werden wel een beetje nerveus toen we hoorden dat de ambassades van de VS, Groot-Brittannië en Australië opdracht hadden gegeven om familieleden van ambassademedewerkers te evacueren’’.

Het werk gaat door

Ondertussen gaat het werk gewoon door. Zowel Andrey als Boris laat weten dat ze ondanks alles doorgaan met het werk waartoe ze geroepen zijn. Concreet betekent dit dat het bezoekwerk aan kwetsbare gezinnen doorgaat, dat het onderwijs aan kinderen in de dagopvangcentra wordt voortgezet en dat er plannen worden gemaakt voor de rest van het jaar. Beide organisaties houden echter rekening met een escalatie. “We denken na over een mogelijke reactie op de omstandigheden als er opnieuw een oorlog tussen Oekraïne en Rusland uitbreekt. Het zijn dingen waar we liever niet aan denken, maar we moeten nu wel’’. Niemand weet wat er gaat gebeuren en waar men zich op moet voorbereiden, maar één ding is duidelijk: “We zijn altijd geroepen om onze naaste te helpen.’’

Biddend vertrouwen

“Daarvoor hebben we wel uw gebed nodig’’, zegt Irina van organisatie Het Anker uit Zjitomir. Gebed in én om vertrouwen. “We bidden tot de Heere en geloven dat Hij de situatie volledig in de hand heeft. We hopen op Hem, want alleen Hij kan deze situatie oplossen zonder bloed te vergieten’’.
Als Kom over en help bereiden we ons voor om er te zijn voor de mensen in Oekraïne, mocht dat nodig zijn. Hierin werken wij samen met andere organisaties, die ook in Oost-Europa actief zijn.

Luister naar het persoonlijke verhaal van Margreet van Beest