Navigatie overslaan MENU

Bijzondere ontmoetingen in Armenië

Geplaatst op 02-06-2022 in Nieuws.

Ondanks dat ik nog maar enkele maanden geleden ben gestart met mijn werkzaamheden bij Kom over en help, mocht ik recent met een groep ondernemers op reis naar Armenië.
Al bij aankomst, om 3:50 uur, maakten we kennis met de gastvrijheid en behulpzaamheid van de Armeense bevolking. Op het vliegveld Zvartnots stond al een chauffeur met naambordje klaar die ons naar onze bestemming bracht.

Ondernemerschap

‘Wat zijn de kansen en mogelijkheden voor ondernemers die willen investeren in de Armeense economie?’ Dat was hoofdvraag die tijdens de reis centraal stond en waar vanuit verschillende invalshoeken antwoord op kwam.
Onder bezielende begeleiding van de Armeense ambassadeur Mr. Balayan ontmoetten we tientallen lokale ambitieuze ondernemers, werden we ontvangen door de minister van Economie en zijn directe ambtenaren. Ook werden de eerste contacten gelegd voor terugkerende (online) meetings in de toekomst.

Herkenning en uitdagingen

De gesprekken met lokale ondernemers gaven bij mij veel herkenning in de uitdagingen waar ook onze partners in Armenië voor staan. Ook is het bijzonder om met eigen ogen te zien wat het voor de lokale bevolking betekent als de armoedespiraal wordt doorbroken. Dit, vanwege de mogelijkheden die er zijn om eigen inkomsten te genereren. Vanuit Kom over en help stimuleren we graag lokaal ondernemerschap.
De passie waarmee jonge ondernemers vertellen over hun bedrijfje en hun vertrouwen op God bij alles wat ze doen, lieten mij niet los. Hoewel ze voortdurend te maken hebben met politieke onrust en economische instabiliteit uitten ze hun dankbaarheid voor de mogelijkheid die hen, met financiële steun, geboden wordt.

Zout en licht

Ik moet denken aan ons bezoek aan Diakonia, een van onze partners in Armenië, die een hoopvolle toekomst biedt aan vrouwen in Yerevan en omliggende dorpen. Ogen die beginnen te stralen als wij onze waarderering uitspreken voor de prachtige handgemaakte producten uit het naaiatelier en de heerlijke zelf gebakken koekjes bij de koffie uit de bakkerij. Allemaal activiteiten met als doel dat mensen in kwetsbare omstandigheden een eigen bestaan mogen opbouwen. De uitspraak van Baru, manager van Diakonia, klinkt nog na in mijn hoofd: ‘Het land lijdt en heeft bekering tot God nodig’. Ik voel me gezegend om met deze mensen en organisaties te mogen samenwerken. De woorden van Jezus komen in mijn gedachten: ‘U bent het zout van de aarde, u bent het licht van de wereld’.

André Zoutewelle

relatiebeheerder zakelijke markt

Deze reis is medegeorganiseerd door Christian Council International en Talenting Group. 

Armenië, het land waar steeds oorlog dreigt