23 november 2019

Bijzondere waarde en ontwikkeling – Werkbezoek Moldavië

“Bravo, bravo!”, zegt de enthousiaste lerares tegen een van de jongens die het dagopvangcentrum voor kinderen met een handicap in Straseni bezoekt.

Hij heeft ons zojuist laten horen hoe goed hij in het Engels tot tien kan tellen. En trots vertelt hij verder aan ons: “Ik woon in een huis en niet in een flat. In dat huis woon ik samen met mijn vader, moeder, opa en oma. We hebben een hond en die heet Rex.” En de lerares vraagt aan hem: “En help je thuis weleens met iets?” En het trotse antwoord is: “Ik kan zelf een brood halen in de winkel.” En instemmend zeggen we allemaal: “Bravo, goed gedaan!” De les wordt vervolgd en aan de hand van een tekening waarop een klok met cijfers staat afgebeeld wijzen de kinderen met een houten stok een voor een de genoemde cijfers aan. Alles wordt uit de kast getrokken om de ontwikkeling van deze kinderen te stimuleren.

Herhaling is de kracht

Het is herhalen, herhalen en herhalen, horen we later op de dag Doina Chirica, projectmanager van onze partnerorganisatie Charity Mission in Moldavië zeggen. En dat dit resultaat geeft zien we ook aan de trotse gezichten van de kinderen als ze een compliment en applaus krijgen na het geven van ieder antwoord. Hoe vaak zal de lerares met alle liefde en geduld de dingen die door de kinderen inmiddels zijn aangeleerd herhaald hebben tot het moment dat het hen daadwerkelijk lukt? Aan de kinderen is te zien dat het alle inspanning en investering waard is.

Ontwikkeling en waarde

Met de wetenschap dat dit kinderen zijn die ‘eigenlijk niet geboren hadden moeten worden’ of beter afgestaan hadden kunnen worden aan een overheidsinstelling dat weinig tot niets voorstelt, is het bijzonder om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen. Hiermee maakt het dagopvangcentrum een daadwerkelijk verschil in de gezinnen, de lokale gemeenschap en het land. Nog steeds zijn er ouders die zich schamen voor hun kind met een handicap en hen daardoor thuis houden. “Maar toch verandert dit steeds meer en ook lijkt er bij de overheid wat beweging in de juiste richting te komen in vergelijking met een jaar of tien geleden”, zegt Doina. Stapje voor stapje krijgen de kinderen steeds meer aangeleerd en groeien ze in hun ontwikkeling. En het christelijk dagopvangcentrum is daarnaast van meerwaarde doordat de medewerkers aan de hand van Bijbelse verhalen de kinderen over Jezus vertellen die van hen houdt en voor hen zorgt. In Zijn ogen zijn deze kinderen van bijzondere waarde. Dit én de ontwikkeling die de kinderen doormaken roept ons op dit project te steunen.

Margreet van Beest

Dagopvangcentrum voor kinderen met een handicap in Straseni

Kom meer te weten over het land Moldavië
Moldavië is een klein, christelijk land dat tussen Oekraïne en Roemenië ligt.