16 november 2018

Bezoeken werk & inkomenprojecten – Werkbezoek Moldavië dag 4

Na twee dagen in verschillende locaties van dagopvang voor kinderen met een beperking rondgekeken te hebben gaan we vandaag iets heel anders doen.
We gaan op bezoek bij een christelijke microfinancieringsinstelling Invest-Credit hier in Chisinau. Wij logeren ook bij de directeur van dit bedrijf Ghenadie Russu. Alina Russu, zijn vrouw, is onze gastvrouw in hun gastenverblijf.

Vandaag gaan we met Ghenadie mee naar zijn kantoor in de stad. Maar voordat we dat gaan doen, gaan we eerst naar het parlement van Moldavie. De vice-president van Moldavie is nl. ook de voorzitter van het bestuur van Invest-Credit. Vandaar dat Ghenadie daar makkelijk toegang heeft en wij zo de gelegenheid krijgen om de situatie van de mensen met een beperking en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap onder zijn aandacht te brengen. Vicepresident Valeri ontvangt ons hartelijk en begrijpt onze missie en ondersteunt die van harte. Maar in februari 2019 zijn er verkiezingen en is het natuurlijk niet zeker dat hij op deze positie zal blijven. Hij vraagt of we dit als gebedspunt mee willen nemen. We hebben een klein half uurtje met hem van gedachten kunnen wisselen en daarna nodigt hij ons uit voor een foto bij de Moldavische vlag.

Microkrediet

Onze volgende stop is dus op het kantoor van Invest-Credit. Wat doen zij? Zij investeren in mensen door een krediet te geven waardoor ze een eigen onderneming kunnen starten. Verder helpen zij startende ondernemers met bijvoorbeeld het aanvragen van de nodige vergunningen en opstellen van een ondernemersplan. Er zijn mooie voorbeelden van het verbouwen van o.a. groente en fruit of bloemen in kassen. Er wordt bijna twee uur lang gepraat met Ghenadie over de diverse mogelijkheden en ook over de onmogelijkheden in een land als Moldavië.

Lunchen bij de kerk

Dan is het alweer tijd voor de lunch. Eerst nemen we afscheid van Rijk die vandaag al terugvliegt naar Nederland. Vervolgens laat Ghenadie ons kiezen waar we willen eten: in de stad bij een goede lunchroom of… bij de kerk waar z’n schoonouders werkzaam zijn en de lokale bevolking elke dag voor weinig geld eten kunnen krijgen. De keuze is voor ons niet moeilijk: we kiezen voor de laatste mogelijkheid. Altijd leuk om zo’n plaats te bezoeken. Ghenadie is blij met onze keus en het eten is heerlijk!

Deeg

Na de lunch gaan we weer terug naar zijn kantoor en is er een werknemer geregeld die vanmiddag met ons meegaat om drie werk & inkomenprojecten te bezoeken. Het eerste bezoek is bij een mevrouw die een soort fabriekje heeft waar ze deeg voor o.a. pizzabodems maken. Het is een en al bedrijvigheid daar; de mevrouw heeft amper tijd om met ons te praten. Maar ze laat ons al pratend tegen andere personeelsleden wel in no-time zien wat er hier geproduceerd wordt. Heel interessant. De medewerker van Invest-Credit vertelt dat ze het heel goed doet en alle ins- en outs van het ondernemen onder de knie heeft.

Geknipt

Als tweede project vertelt onze chauffeur dat we op bezoek gaan bij een kapsalon. Lilia is daar samen met haar zoon en dochter een kapperszaak gestart. Ik maak een grapje tegen de chauffeur: ‘o leuk, kunt u een afspraak voor me maken?’ En voordat ik kan uitleggen dat het een grapje is pakt hij z’n mobiel en zegt even later: ‘geregeld, we kunnen zo terecht’. Ik krijg het een beetje benauwd maar ach wat kan er fout gaan? Margreet moedigt mij aan en ik kan niet meer terug. Na enkele minuten komen we aan en Lilia staat al klaar. Mag ze het ook even wassen? Ja hoor, dat mag. En daar lig ik met mijn hoofd in een wasbak; iets minder ontspannen dan bij m’n eigen kapper maar ach. Margreet start een fotoreportage en Lilia gaat heel snel te werk. Ze heeft ook twintig jaar ervaring hoor ik. Na een minuut of tien is ze klaar en gaat ze m’n haar ook nog lekker föhnen. Het resultaat? Ik zie er uit als een echte Moldavische vrouw, volgens Margeet. Het voelt alsof ik een grote toeter op m’n hoofd heb, na al dat geföhn. Maar ach dat wordt gauw genoeg weer plat. Ik mag nog even samen met mijn kapster op de foto en dan gaan we weer verder.

Bloemen

Ons derde en laatste bezoek is bij een boerderij helemaal achteraf in een dorpje aan een prachtig meer, met allemaal kassen. Deze man verbouwt allerlei soorten bloemen in kassen. Voor deze kassen heeft hij een lening gekregen bij Invest-Credit. Hij verbouwt tulpen, gerbera’s, fresia’s en momenteel alleen nog chrysanten. Door een verschrikkelijk modderig terrein struinen we alle kassen langs en zijn we verbaasd over wat we allemaal zien. Op een gegeven moment komen we in een gekoelde ruimte waar zijn vrouw bezig is bossen te maken van de chrysanten. Heel mooi om te zien die bevlogenheid waarmee deze mensen werken! Als het tijd is om afscheid te nemen krijgen we allebei een bos prachtige chrysanten in onze handen gedrukt. We zeggen dat we die helaas niet mee kunnen nemen in het vliegtuig morgen, maar dat scheelt hem niks, de bloemen moeten mee…
Zo zijn we aan het einde gekomen van deze vierde dag in Moldavië. De chauffeur van Invest-Credit zet ons op ons verzoek af in de stad zodat wij nog even kunnen shoppen in een souvenirswinkel en samen nog een hapje kunnen eten. Dat doen we en om een uur of acht arriveren we weer bij ons gastenverblijf. Morgenochtend om 05.00 uur staat er een taxi klaar om ons weer naar het vliegveld te brengen.

Eneverend

Samenvattend kan ik schrijven dat we enerverende, intensieve, maar ook hele mooie dagen achter de rug hebben. Ik heb ervan genoten! Ik zal alle gesprekken en discussies over de partners van Kom over en help beter kunnen begrijpen. En de mensen die ik spreek aan de telefoon veel meer kunnen vertellen over wat wij met hun geld proberen te doen in de landen waar we werken!

Meta Blankesteijn