15 november 2018

Bezoek dagopvang Youth for Christ in Orhei en Hincensti – Werkbezoek Moldavië dag 3

Na een korte nacht is mijn lichaam redelijk uitgerust, maar mijn hoofd maalt gewoon door. Na het ontbijt worden we opgehaald door Vitalie Pupuzan, de directeur van Youth for Christ Moldavie. We herkennen hem van eerdere ontmoetingen op kantoor en van de laatstgehouden nieuwjaarsbijeenkomst in Nijkerk (januari jl.).

Hij begint direct gloedvol te praten over z’n missie en rijdt ons naar het kantoor in de stad. Daar hebben we een korte ontmoeting met de medewerkers en vertellen ze een voor een wat ze doen. Na een gezamenlijk gebed vertrekken we richting een van de daycare centra van Youth for Christ nl. ‘come and see’ in Orhei. (Voor de kenners: werkgroep ‘Kom en zie’ Woudenberg)
Bij aankomst verwisselen we in de hal onze schoenen voor witte instappers (is gewoonte hier) en introduceert Vitalie ons bij de medewerkers. Plotseling gaat er een  deur open en rent er een meisje naar buiten en valt me om mijn middel als begroeting. Vervolgens verschijnt er een ander jongetje, die geholpen wordt met lopen door zn begeleidster en mij vrolijk z’n hand toesteekt. We worden het hele gebouw rondgeleid en zien o.a. een logopedieruimte, een soort muziektherapieruimte, een slaapruimte, een gymzaaltje en een aantal kleine klassen waar volop activiteiten plaatsvinden. De kinderen zijn al bezig sfeervolle snuisterijen voor de kerst te maken.
Inmiddels is het tijd geworden om rond de tafel te gaan zitten en het een en ander te bespreken. Ook de vraag: wat is jullie droom voor de toekomst en waar willen jullie over vijf jaar staan komt hier (weer) aan de orde. Na anderhalf uur praten en discussiëren is het tijd voor de lunch. De lunch lijkt meer op diner en heeft veel overeenkomsten met de lunch van gisteren en smaakt weer prima!

M'n maag

Ons middagprogramma start met een lange rit door een regenachtig en troosteloos landschap. De temperatuur is verder gezakt en de regen lijkt hier en daar over te gaan in sneeuw. Vitalie voorspelt dat het vanavond wel eens ijzel kan worden.
Na een rit van meer dan twee uur ben ik blij dat ik uit de auto kan. Direct gaan rijden over hobbelige wegen na een zware lunch vindt mn maag niet fijn… Maar goed, tijd om daar lang over na te denken is er niet want we zijn gearriveerd bij een andere dagopvang van Youth for Christ nl. in Hincesti.

Taekwondo

Het ziet er hier een stuk minder mooi uit dan vanmorgen maar… binnen komt ons evenveel of misschien nog wel meer liefde en warmte tegemoet. We worden begroet onder het enthousiaste zingen van enkele liederen door een hele groep kinderen. In een andere ruimte zien we aantal meisjes (!) een (voor mij) vreemde sport beoefenen. Het blijkt taekwondo te zijn, een zelfverdedigingssport.
De lessen worden gegeven door de leider van de dagopvang zelf. We luisteren naar zijn bijzondere verhaal hoe hij hier door de sturing en leiding van God terecht is gekomen, terwijl hij echt helemaal niet wilde.

Gaten in de grond

Ik ga er even tussenuit om naar het toilet te gaan en vraag de weg aan een medewerker. Ze stuurt me naar buiten en zegt: ‘Be careful’. Al gauw begrijp ik waarom… (foto op aanvraag beschikbaar😊)
Als ik weer aanschuif bij ons gezelschap is het tijd voor koffie of thee met diverse lekkere sandwiches. Daarna bidden we samen voor deze mensen en danken God voor de fijne ontmoeting.

Vergadering in pizzeria

Tenslotte volgt er nog een beetje spannend agendapunt. Margreet en Rijk zouden het fijn vinden als verschillende van onze partners eens samen om de tafel zouden zitten. Waarom? Wel om te kijken waar er krachten gebundeld kunnen worden en om zo elkaar te versterken. Vandaar dat we de leiding van vier lokale partners uitgenodigd hebben in een pizzeria in Chisinau. Sowieso een mogelijkheid om hen te bedanken – zij gaan bijna nooit uit eten – en om in ontspannen sfeer te praten. Het gesprek gaat o.a. over hoe ze gezamenlijk fondsen zouden kunnen werven op lokaal niveau. Het blijkt wonderlijk te lukken. Er ontstaat zomaar een levendige discussie. En het resultaat? Er wordt een vervolgafspraak gemaakt voor begin volgend jaar! En Kom over en help betaalt alvast de vergaderkosten; als dat geen investeren in relaties is…

Meta Blankesteijn

Bezoeken werk & inkomenprojecten
Werkbezoek Moldavië dag 4