14 november 2018

Bezoek Bethaniafoundation en Charity Mission – Werkbezoek Moldavië dag 2

'Gehoorzaam worden'

Wat zal ik vertellen over de belevenissen van deze dag in Moldavië?
Waar moet ik beginnen? Bij de hartelijke ontvangst in Bethaniafoundation in Tintareni? Over de diepgaande gesprekken met Igor en zijn vrouw Rodica?
Het was indrukwekkend, de rondleiding door Igor over het terrein. De schattige kinderen in een knus klein klasje die mochten vertellen aan Rijk wat ze later willen worden. Er zaten twee kinderen die politieagent wilde worden, een baas, een taxichauffeur en een meisje dat zei dat ze ‘gehoorzaam wilde worden…’
En buiten ontmoette ik drie giechelende meisjes die aan mij vroegen: what’s your name? Vervolgens mocht ik een foto van hen maken nadat ze mij ook hun naam verteld hadden. Daarna liepen we naar een gebouwtje met in een knusse kring een aantal prachtige oude mensen met hele karakteristieke gezichten.  Ze speelden samen een soort bingo met als begeleider een Nederlandse vrijwilliger Alieke. Samen eten ze, spelen ze een spelletje en hebben ze het warm hier in de dagopvang voor ouderen.

Rolstoel

Wat zal ik schrijven over de rit dwars door Chisinau naar Bulboaca?
Hoe we daar reden over een drukke straat en er plotseling vlak langs onze auto een rolstoel opdoemde met een bedelende gehandicapte… levensgevaarlijk!
Wat zal ik vertellen over de Moldavische lunch die we geserveerd kregen voor in de kleine kerk? We aten zoute soep, pasta met salade en gebraden kip en… t smaakte prima. Ook hier ontmoetten we prachtige oude mensen die ons vol trots lieten zien wat ze zoal doen op de dagopvang: warme sloffen haken, kleurrijke kleedjes knopen, schitterende kleurplaten maken enz. enz.

Passie

Hoe kan ik vertellen over de warme ontmoeting ’s middags met Petru en Antonina en over hun enthousiaste dochter Doina? Vol liefde en passie vertelt ze twee uur achter elkaar over ‘haar’ kinderen en de dromen (o.a. een nieuw gebouw) voor de toekomst.
We ontmoetten een even enthousiaste juf die vol trots hele mappen vol werkjes laat zien met de vooruitgang van de kinderen op de dagopvang.
Ik herken de piepkleine ruimte van de foto’s. Zo netjes en economisch ingericht dat er vijf kinderen in opgevangen kunnen worden!

Klauteren

Hoe zal ik omschrijven wat we aan het eind van het bezoek gaan doen?
Het is inmiddels al pikkedonker en Doina vertelt dat we op bezoek gaan bij een gezin waarvan twee kinderen de dagopvang van Charity Mission bezoeken. Met z’n allen stappen we in een grote bus (waarin de kinderen overdag vervoerd worden). Na een kwartier parkeert Petru de bus bij een huis waarvan ik dacht hier zal het zijn. Maar nee, met alleen het licht van een mobiel lopen we achter Petru, Antonina en Doina aan de andere kant op de duisternis in… Plotseling doemt er een snelweg voor ons op, ik schrik: gaan we hier echt oversteken? In Nederland zou je een boete krijgen… Maar we kijken heel goed uit en volgen; daarna klauteren we tegen een talud op met allemaal struiken. Margreet en ik houden elkaar vast om in evenwicht te blijven. Vervolgens staan we met onze neus pal voor een treinrails! Ook hier is het de bedoeling dat we er gewoon overheen stappen. Na nog een stukje over een heel smal donker paadje zien we in de verte een klein lichtje. Daar is dus het huis van Olga en haar twee dochters en een zoon. Ze wonen daar met z’n vieren in twee kleine kamers. Er is geen keuken, geen badkamer en geen toilet. (die is buiten). Een keuken is bij oma die nog iets verderop woont begrijp ik…

Veel zorg

Haar dochters vallen onder de categorie ‘special needs’ en hebben veel zorg nodig. De moeder vertelt dat ze heel blij is dat haar kinderen die zorg ontvangen op de dagopvang van Charity Mission. Een vader is er niet…
Met z’n allen staan we tien minuten te praten met Olga en haar kinderen in een kring in de kleine kamer. Daarna nemen we afscheid en volgen we dezelfde bizarre route naar de auto weer terug.
Hoe zal ik uitleggen hoe vol mijn hoofd zit na deze tweede lange dag in Moldavië?

Meta Blankesteijn

Bezoek dagopvang Youth for Christ in Orhei en Hincensti
Werkbezoek Moldavië dag 3