Navigatie overslaan MENU

Advent in Oekraïne

Geplaatst op 19-12-2022 in Nieuws.

We zijn in Oekraïne. Na ruim twee jaar brengen we weer een bezoek aan onze partnerorganisatie Emmanuel in de regio Odessa. Op een ochtend steken we de grens over van Moldavië naar Oekraïne. Na een uitgebreide controle, veel vragen en vermaningen mogen we onze weg vervolgen. Onderweg naar de partnerorganisatie in Strumok komen we door dorpjes waar Oekraïense vlaggen uitbundig wapperen. Ook passeren we een controlepost van het Oekraïense leger. Na een blik op onze paspoorten mogen we doorrijden.

Alles verwoest

Samen met verschillende medewerkers van Emmanuel, bezoeken we die middag een aantal vluchtelingen die een veilig onderkomen hebben gevonden in Kilia. Herkomst: Izjoem en Mykolajiv. Twee steden die zwaar te lijden hebben gehad onder de Russische bezetting. De verhalen die zij ons vertellen zijn hartverscheurend en de foto’s die ze ons tonen spreken boekdelen; alles wat ze hebben achtergelaten is verwoest. Hun thuis is er niet meer.

Hulp

Dankzij onze partnerorganisatie Emmanuel hebben deze gezinnen een veilig onderkomen gevonden. Ze hebben hygiëneproducten, voedsel en brandhout ontvangen. Broodnodig nu de koude winter op het punt staat te beginnen. Ook bij deze bezoeken, komen de medewerkers van Emmanuel niet met lege handen. Er worden kaarsen uitgedeeld om licht te ontsteken als de elektriciteit uitvalt.

Duisternis

Hoe donker het dan is ervaren we die avond. Zojuist is de stroom uitgevallen waardoor de straatlantaarns het niet doen. Sowieso branden die maar weinig de laatste tijd om elektriciteit te besparen. We lopen door de straten van Kilia terug naar de auto. In de huizen brand hier en daar een klein lichtje. Er zijn maar weinig mensen die zich op staat begeven. Sommigen banen zich een weg door het donker met behulp van de zaklamp op hun telefoon, want het is echt aardedonker.

Advent

De volgende ochtend gaan we naar de kerk in Kilia. Tijdens de dienst wordt de derde adventskaars ontstoken en samen lezen we Jesaja 9. Dan klinkt het: ‘Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de dood, over hen zal een licht schijnen.’ Wat een bijzondere woorden voor dit land in letterlijke duisternis en schaduw van de dood. Woorden van hoop en licht. Ook in Oekraïne is het advent.

Oekraïne, een door oorlog verscheurd land