Navigatie overslaan MENU

Hoopvol initiatief: Bake4Ukraine

Geplaatst op 21-03-2022 in Nieuws.

Oorlog maakt in een samenleving alles anders en dit geldt ook in Oekraïne. Naast alle geweld, verderf en verdriet zijn er soms ook hoopvolle initiatieven. Een voorbeeld is Bake4Ukraine dat via Kom over en help van financiën wordt voorzien. Zeven vragen en evenzoveel antwoorden over dit bijzondere voedselproject.

1. Wat is de oorsprong van Bake4Ukraine?

Precies een jaar geleden, op World Down Syndrome Day 2021, opent het project Perspectiva 21.3 in de regio Kiev de deuren van bakkerij Dutch Bakery 21.3 en lunchzaak Cafe 21.3. Hier werken jongeren met het syndroom van Down en doen er kostbare werkervaring op. Kort na het begin van de oorlog besluiten initiatiefnemers Andriy Vasylenko en zijn Nederlandse vrouw Arenda niet te vluchten. Ze blijven op hun post en starten een nieuw initiatief: Bake4Ukraine dat brood bakt voor de meest kwetsbare inwoners: ouderen, mensen met een beperking en vluchtelingen op doorreis. Later komt daar de levering aan ziekenhuizen bij. De lunchzaak is inmiddels een sociaal centrum waar mensen een maaltijd én een troostrijk woord krijgen. Ook is er opvang van vluchtelingen.

2. Hoe komt Bake4Ukraine aan grondstoffen?

Andriy is directeur van een lokale groothandel in bakkerijgrondstoffen. Hij krijgt van zijn Nederlandse moederbedrijf de vrije beschikking over de volledige voorraad én de productiemachines van het bedrijf. Dat zorgt voor voldoende meel. Via het netwerk van Kom over en help in Oekraïne wordt contact gelegd met agrarische bedrijven die onder meer melk leveren.

3. Inmiddels maakt men naast brood ook soep?

In de groothandel staan grote ketels waarin normaliter banketbakkersroom wordt geproduceerd. Deze blijken uitermate geschikt voor het bereiden van maaltijdsoepen. Daarom is naast brood nu een soepproductie op gang gekomen. Ook deze maaltijden vinden hun weg naar de allerarmsten en meest kwetsbaren in Kiev.

4. Maar voor soep heb je toch andere ingrediënten nodig?

Klopt en ook daarvoor bleek het netwerk van Komt over en help heel nuttig. Via één van onze partners hebben we een ‘ruilhandel’ weten op te zetten: varkensbedrijven leveren vlees in ruil voor graan en meel. Ingrediënten zoals groenten zijn binnenlands nog verkrijgbaar of worden in buurlanden aangekocht. Opvallend: bewoners uit de omgeving met een moestuin of klein agrarisch bedrijf komen zelf ingrediënten brengen. Ze delen hun voedselvoorraad met mensen die het nog veel moeilijker hebben.

5. Over hoeveel brood en soep hebben we het?

Bakkerij en ‘soepfabriek’ zijn dag en nacht in bedrijf en ook in de distributie werken heel veel mensen. Op dit moment produceert Bake4Ukraine 600 liter soep per dag. Dagelijks verlaten 1.700 verse broden de bakkerij.

6. Hoe ondersteunt Kom over en help dit project, naast het voortdurend bidden voor de projectmedewerkers?

Bake4Ukraine laat zien hoe belangrijk een lokaal netwerk is. Als organisatie verlenen we al ruim 45 jaar hulp in Oekraïne en ons netwerk maakt het mogelijk om projecten en initiatieven aan elkaar te verbinden. In Nederland werven we fondsen voor Bake4Ukraine, want we willen de gebruikte grondstoffen van de bakkerijgroothandel vergoeden.

7. En wat kan ik in Nederland doen?

Gericht bidden voor Andriy en Arenda Vasylenko en hun team medewerkers. Vraag om bescherming te midden van het geweld en om een goede distributie van voeding naar de allerarmsten. Financieel bijdragen kan ook met een algemene Oekraïne-gift of met een specifieke bijdrage voor Bake4Ukraine. Kom over en help heeft de ANBI-status dus uw gift is fiscaal aftrekbaar.

Steun dit initiatief!