Navigatie overslaan MENU

Reactie vanuit Zhitomir

Geplaatst op 24-02-2022 in Liveblog Oekraïne.

Vanuit Zhitomir ontvingen we bericht van onze partnerorganisatie Het Anker. Zij hebben een rehabilitatiecentrum voor verslaafden en verzorgen maaltijden met de soepbus voor dak- en thuislozen.
Irina Linnik (directeur) vertelt: “De situatie is erg gespannen. Ook Zhitomir is gebombardeerd. Verschillende militaire opslagplaatsen zijn getroffen. We zien hier kilometers lange rijen bij benzinestations, apotheken en winkels. Bij de banken is het druk en met een pas betalen in de supermarkt is bijna onmogelijk.

We hebben besloten het rehabilitatiecentrum te sluiten. Het was erg pijnlijk en verdrietig om afscheid te nemen van de jongemannen. Ik zal dit moment nooit vergeten… spullen inpakken,  documenten invullen, afscheid nemen… Op dit moment zijn degenen die in Zhitomir familie hebben daarheen gegaan, de anderen zijn onderweg naar hun regio’s.
Ook de soepbus stopt met de werkzaamheden,. Het is onmogelijk om nu voedsel in te kopen en er is te weinig water beschikbaar.

We zien veel paniek, angst, spanning en bezorgdheid. We kunnen weinig doen en dat verlamt.  Mensen gaan massaal naar plaatsen waar ze denken dat het veilig is. Maar die plekken zijn er bijna niet, omdat heel Oekraïne beschoten is.
En toch weten we van een rustige plek te midden van de storm. In Psalm 27 lezen we: “Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut op de dag van het onheil. Hij verbergt mij in het verborgene van Zijn tent, Hij plaatst mij hoog op een rots.”