Navigatie overslaan MENU

Oezbekistan

De republiek Oezbekistan is een land in Centraal-Azië. Het grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.

Oezbekistan op de (land)kaart

Oezbekistan, met als hoofdstad Tasjkent, is een land in Centraal-Azië. Het ligt ingeklemd tussen Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het land biedt plaats aan ruim dertig miljoen inwoners. Oezbekistan is het tweede katoen producerende land ter wereld. Bij de katoenoogst komt veel kinderarbeid voor. Eeuwenlang was Oezbekistan een knooppunt op de Zijderoute, een belangrijke handelsroute van Chinese zijde naar Azië, Europa en het Midden-Oosten. De Oezbeekse taal is sterk verwant aan het Turks. Oezbekistan is een gesloten land en een van de meest autoritaire landen in de regio. Moslimterrorisme, inperking van godsdienstvrijheid, mensenrechten en democratie zijn punten van zorg.

Regering

In 1991 werd Oezbekistan onafhankelijk van de Sovjet-Unie. In dat jaar werd Islom Karimov president, tot zijn dood in 2016. Zijn regeringsperiode werd gekenmerkt door dictatuur, corruptie, hard optreden tegen oppositiepartijen en schendingen van mensenrechten. De herverkiezingen verliepen niet eerlijk. Na de dood van Islom Karimov werd Sjavkat Mirzijojev met 88,6% van de stemmen de tweede president van het land. Onder Mirzijojev zijn er voorzichtig dingen aan het veranderen.

 

Onze projecten in de landen waar we werken

Godsdienst

Bijna 90% van de bevolking is moslim en bijna 10% behoort tot de Russisch-Orthodoxe Kerk. Voor Bijbelgetrouwe christenen is de situatie niet gemakkelijk. Hun bijeenkomsten worden verstoord en ze moeten vaak bij de politie komen om vragen te beantwoorden of voor hen onbekende documenten te ondertekenen. In veel plaatsen is geen kerk aanwezig. Langzaam maar zeker lijkt er meer ruimte en vrijheid te ontstaan en officieel is er godsdienstvrijheid afgekondigd. Deze vrijheid betekent overigens ook meer ruimte voor de islam. De overheid blijft een sterke focus houden op het behoud van de eigen religie en cultuur.

Uitersten

Oezbekistan is een land van uitersten. In Tasjkent zijn de meest prachtige gebouwen en grootse moskeeën te zien, op het platteland leven mensen in schrijnende armoede omdat ze totaal ongewenst zijn. In Oezbekistan is het slecht gesteld met de zorg in de instituten en de rechten van gehandicapten en minderheden. Mensen verblijven in tehuizen in zeer slechte omstandigheden en er is weinig hulp in de vorm van medicijnen.

Bekijk meer landen waar wij werken