Navigatie overslaan MENU

Georgië

Een grensland, zo kun je Georgië noemen. Het land grenst maar liefst aan vier andere landen: Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan en daarnaast ligt het aan de Zwarte Zee

Georgië op de (land)kaart

Een grensland, zo kun je Georgië noemen. Het land, gelegen in de Zuidelijke Kaukasus, grenst maar liefst aan vier andere landen: Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan, en daarnaast ligt het aan de Zwarte Zee. Gezien deze locatie is het niet vreemd dat het land keer op keer bij conflicten betrokken is. Zo is de relatie met buurland Rusland gespannen. Het land ligt voor een klein gedeelte in Europa en voor het overige deel in Azië. Georgië telt een kleine vier miljoen inwoners. De hoofdstad is Tbilisi. De meest gebruikte taal is Georgisch. Het land wordt steeds meer als vakantieland gezien.

Licht ontvlambaar

Georgië heeft sociaaleconomisch erg geleden onder de oorlog met Rusland, in de regio Zuid-Ossetië (2008). Er zijn nog steeds vluchtelingen die in erbarmelijke situaties leven en die niet weten wat ze de volgende dag moeten eten. De politieke situatie in Georgië wordt rustiger en stabieler, al zijn er van tijd tot tijd protesten en is de situatie in de grensgebieden nog steeds licht ontvlambaar.

 

Onze projecten in de landen waar we werken

Banen zijn schaars

Er is veel werkloosheid in Georgië, nog meer dan de officiële statistieken aangeven. Hierdoor vertrekken veel Georgiërs naar het buitenland. Het gevolg hiervan is dat er veel gebroken gezinnen zijn. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Vruchtbare grond

Naast een grensland, kun je Georgië ook een wijnland noemen. De vruchtbare Georgische grond is een goede voedingsbodem voor druiven. Ook worden er citrusvruchten, thee en tabak geteeld en kent het land een intensieve akkerbouw.

Bekijk meer landen waar wij werken